Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Poznati ansambl Les Amis, u četvrtak u Gvarnerijusu
erika i pepa
Erika i Pepa

Poznati ansambl Les Amis, u četvrtak u Gvarnerijusu

Istaknuta pijanistkinja Erika Krino (Italija/Kanada), članica poznatog ansambla Les Amis, jedne od najcenjenijih kanadskih muzičkih institucija, biće gošća Centra lepih umetnosti Gvarnerijus, zajedno sa Majklom Pepom, čuvenim kanadskim kompozitorom, osnivačem i umetničkim direktorom ovog ansambla, u četvrtak (20h), 30. aprila 2015.

Ugledni umetnici dolaze u Beograd u okviru evropske turneje ansambla, koja obeležava njihovu 33. koncertnu sezonu, a u okviru koje nastupaju u različitim sastavima i sa različitim programima.

U ovom delu turneje, ansambl će do 3. maja pored Srbije, posetiti i Italiju, Mađarsku i Hrvatsku.

Program koji će Erika izvesti u Gvarnerijusu, donosi i malu ekskluzivu – uz dela Šopena, Ravela i Bartoka, pijanistkinja će premijerno u našem gradu izvesti kompoziciju japanskog autora Toru Takemicua, a čućemo i delo „Invenzioni per Erika“, koju je upravo za nju napisao Majkl Pepa.

Ansambl Les Amis od samog osnivanja posebnu pažnju posvećuje saradnji i interkulturalnom povezivanju sa zemljama Balkana, Evrope i Japanom, a u okviru svojih velikih turneja, nekoliko puta je gostovao u Gvarnerijusu, uvek sa velikim uspehom i na radost domaće publike.

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Kanade u Beogradu.

Erika Krino

Erika Krino je pijanistkinja koja godinama niže uspehe sa svetskoj koncertnoj sceni. Rođena je u Trstu (Italija), gde je sa najvišim ocenama diplomirala na Konzervatorijumu u Trstu, kao i na Međunarodnoj školi za kamernu muziku Trio di Trieste.

Uporedo je pohađala i studije građevine na Univerzitetu u Trstu.

Od 1997. godine Erika živi u Kanadi, gde uz usavršavanje na Univerzitetima Viktorija i Britanska Kolumbija, gradi uspešnu koncertnu karijeru.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i najprestižnije kanadsko muzičko priznanje za mlade umetnike, prva nagrada na takmičenju Ekhard-Gramate.

Pored brojnih poznatih koncertnih prostora u kojima je do sada nastupala, posebno je bio zapažen Erikin resital u čuvenom zdanju Glen Guld studija u Torontu.

Sa klarinetistkinjom Kataržinom Marčak, Erika je osnovala trio sTREga, koji je izuzetno aktivan na kanadskoj koncertnoj sceni, a sa popularnom grupom tenora Romanza, nedavno je bila na velikoj turneji po severnoj Americi.

Kao profesor, Erika je angažovana na Koffler Centre for the Arts i na konzervatorijumu Kingsway.

Majkl Pepa

Majkl Pepa je napisao više od 80 kompozicija za solo instrumente, kamerne ansamble i orkestre.

Njegova dela se sa izuzetnim uspehom izvode u Kanadi, SAD-u, Japanu i širom Evrope. Pepa je pre 32 godine osnovao ansambl Lea Amis, sastav sa najdužom tradicijom na koncertnoj sceni Severne Amerike.

Ansambl okuplja najbolje mlade kanadske muzičare, koji izvode savremenu i tradicionalnu kamernu muziku, a trenutna postava ansambla je

najbolja u istoriji grupe. (danubeogradu.rs.)