Naslovna » Turizam » Predlozi za prvomajski uranak
Zlatibor (foto: B. Jovanović)
Predlozi za prvomajski uranak: Zlatibor (foto: B. Jovanović)

Predlozi za prvomajski uranak

Prvi maj u Srbiji, umesto borbe za prava radnika i sindikalnih zahteva zakonodavcima i poslodavcima – obeležava uranak.

Ni ova godina neće biti izuzetak. Razlog su decenije u kojima se Međunarodni praznik rada više proslavljao nego poštovao, što se činilo svečano i neradno, uz hranu, piće i druženje.

Nekolicina će krenuti u protestnu šetnju, možda će neko to i da primeti, ali naš narod izgleda da voli onu „kad ne možeš da ih pobediš, pridruži im se“…

Odlazak u prirodu u rano jutro i pripremanje mesa na roštilju postali su poželjni baš na ovaj dan, pa kada se već uranak podrazumeva, dobro je u njemu i uživati. Zato, krenimo redom…

Planina, jezero, ravnica, reka…

Širom Srbije za prvomajske praznike u ponudi su jednodnevni ili višednevni kulturno-zabavno-rekreativni programi na otvorenom, od kojih predstavljamo najinteresantnije.

Pored posete tradicionalnim izletištima, Avali, Topčideru, Košutnjaku… Beograđani će na Adi Ciganliji (Makiš) moći da prate prvi Illusion Quest – festival psihodelične muzike sa pratećim događajima na otvorenom.

Šarganska osmica (foto: D. Bosnić)
Predlozi za prvomajski uranak: Šarganska osmica (foto: D. Bosnić)

Tara Nature Fest naziv je trodnevnog druženja mladih na planini Tari. Planirano je splavarenje, pešačenje, hajdučke i viteške igre, žurke, ture „Šarganskom osmicom“, poseta „Andrićgradu“ i „Drvengradu“… Posebnost prirode i atrakcija u okruženju čini Taru preporukom za sve generacije.

Na Srebrnom jezeru, Muzički festival „Uranak“ promovisaće od 30. aprila do 3. maja, na tri pozornice i uz brojne goste, Aqua Club kompleks kao ‘party’ destinaciju za mlade.

U Novom Sadu je planirano okupljanje na dve lokacije. Na „Uranak festu“ u Kameničkom parku očekuje se, po najavama organizatora, „36 sati neprekidne dobre zabave“, a Štrand, najveća gradska plaža, koncertima otvara sezonu kupanja.

Opušteno i veselo biće i na Paliću, gde program sva tri dana traje od osam do 24 sata. Radionice, izložbe, kazani sa ribljom čorbom, regata, luna-park… uz poziv na vožnju rolera, bicikla ili pešačenje od Palića do Subotice, čine ovaj predlog privlačnim.

Gosti koji dolaze na sever Vojvodine trebalo bi obavezno da posete Salaš Tandari kod Kanjiže koji ima interesantan prvomajski program.

Velika logorska vatra, uz programe za celu noć između 30. aprila i 1. maja, osvetliće brdo Ljubić kod Čačka, na Zlatiboru se organizuje i poseban dečji uranak, a ljubitelji zimskih sportova sigurno znaju da će za praznik na Kopaoniku moći da se skija.

Naravno, ovo je samo deo bogate srpske prvomajske izletničke ponude… (danubeogradu.rs)