Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Roads & Kingdoms o Beogradu
Beograd
Roads & Kingdoms o Beogradu

Roads & Kingdoms o Beogradu

Poznati digitalni magazin Roads & Kingdoms, čiji novinari borave u gradovima širom sveta i opisuju lokalne političke prilike, kulturu, gastronomsku i turističku ponudu, objavio je 30. marta duži tekst o Beogradu.

Pod naslovom „Sedamnaest stvari koje bi trebalo da znate pre nego što posetite Beograd“, autorka Jill Pope pored opštih informacija daje niz ličnih, praktičnih i veoma preciznih preporuka šta treba videti a šta izbegavati, koje Beograđane mogu da nasmeju, iznenade, oduševe, izazovu pomešana osećanja…

Beograd je iskusan grad, navodi autorka na početku. Ozbiljno star. Istorijske činjenice su tu – borio se u više od 115 ratova, bio sravnjen sa zemljom 44 puta… Pa iako su Srbi poznati po svom nacionalizmu, mnogi Beograđani su „jugonostalgičari“ koji čeznu za multikulturalnošću, navodi ona.

Novi Beograd na gošću nije ostavio poseban utisak, ali zato jesu Dorćol, Zemun i Savamala. Posebno je interesantan savet da treba izbegavati dve ulice koje počinju na slovo „S“ – Skadarsku i Strahinjića Bana, pošto u Beogradu ima mnogo lepših i zona „sa više duše“.

Nećete imati problema ni sa ćirilcom, pošto se u Beogradu uglavnom piše latinicom, primećuje autorka teksta. Izričit savet „ne pominjite rat“, zvuči, ipak, neobično.

O našim „mediteranskim“ navikama

Oduševljenje srpskim specijalitetima je očigledno, a nacionalna kuhinja opisana je kao kvalitetna i jaka. Četiri posebna poglavlja odnose se na burek, rakiju, kombinaciju svinjskog mesa sa dodacima i uživanje u beogradskim zelenim pijacama…

Sledi i upozorenje pod naslovom „Udahnite svež vazduh – i zadržite ga“ uz iznenađenje da u Srbiji zabrana pušenja nije zaživela, ni u restoranima.

„Ispijanje kafe kao zanimanje“, kafane kao kultna mesta, „mediteranski način provoda i života, samo bez morske obale“, izuzetna Ada Ciganlija sa splavovima i burnim provodom kao još jednim „sportom na vodi“… takođe su ocenjeni kao (nama poznata) osobina Beograda. Uz napomenu da sve može da pokvari turbo-folk, koji je i dalje dominantan.

Ima u tekstu izvesnih nepreciznosti, očekivanih kod gosta iz daleka, i ponekih ličnih utisaka nad kojima će se Beograđani zamisliti. Sve ostalo su slike bogate detaljima iz srpske prestonice, onakve kakva ona zaista jeste. Upravo zbog toga je interesantno članak i svih 17 saveta pročitati U ORIGINALU. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.