Naslovna » Izlasci » Festivali » Romologija – Mikser House, 7. april
Kal
Kal

Romologija – Mikser House, 7. april

Romologija, posvećena obeležavanju Svetskog dana Roma, biće održana 7. aprila od 20.30, u Mikser House-u.

Nastupiće grupa Kal, prepoznatljiva po specifičnom spoju tradicionalne romske muzike i modernih muzičkih formi, koju su zapadni kritičari nazvali Rock’n’Roma. Gosti na koncertu su pop zvezda Nina Badrić i poznati reper Marčelo.

Sadržaj će biti obogaćen i interaktivnom postavkom „Da li znaš ko sam ja“ koja se bavi istorijom romskog naroda, poznatim Romima sveta, temom Roma u muzici i kinematografiji i dr.

Organizator događaja je Romski kulturni centar koji se od osnivanja 1998. godine bavi promovisanjem romske kulture i umetnosti, a podršku su dali Fond za otvoreno društvo, Centar za proizvodnju znanja i veština, UNICEF, Romski kulturni centar, Civil Rights Defenders, Audio Pro Artist, Nacionalni savet romske nacionalne manjine Republike Srbije, Moritz Eis, UNDP.

Svetski dan Roma obeležava se svake godine, 8. aprila.

Kal je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Od osnivanja 2006. godine, grupa je nastupala na najznačajnijim muzičkim festivalima, poput Roskilda u Danskoj, Fuzion festivala u Berlinu, Sziget festivala u Budimpešti, kao i na Exit-u. Sa debitantskim albumom „Kal“ osvojili su prvo mesto na World Music Charts Europe. Usledili su albumi „Radio romanista“ (2009) i „Romologija“ (2014). (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.