Naslovna » Izlasci » U Beogradu: Svetski dan knjige, 23. april
Svetski dan knjige

U Beogradu: Svetski dan knjige, 23. april

Svetski dan knjige biće obeležen i u Beogradu, 23. aprila, događajima na nekoliko gradskih lokacija.

U Narodnoj biblioteci Srbije biće organizovani programi i aktivnosti u slavu knjige i kulture čitanja tokom celog dana.

Afirmaciji čitanja i komunikacije publike sa bibliotekom svakako će doprineti i akcija u kojoj će prvih deset posetilaca programa NBS na poklon dobiti godišnje članarine.

Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56) tradicionalno organizuje akciju „Svi smo u biblioteci!“ kojom populariše bibliotečku delatnost, knjigu i čitanje.

Tog dana javne ličnosti iz sveta kulture i medija „radiće“ od 12.00 do 13.00 u Biblioteci, u Odeljenju za rad sa korisnicima – usluživati čitaoce, upisivati ih u Biblioteku, davati predloge za čitanje… Taj rad će koordinisati profesionalni bibliotekari ove ustanove.

Ove godine svoje učešće u akciji najavili su: Zoran Kesić, Nataša Marković, Bule Goncić, Ljubica Arsić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Aca Seltik, Dragan Ilić, Mihajlo Pantić, Živana Šaponja Ilić, Tihomir Stanić, Goran Gocić, Vanja Milačić…

U toku je i akcija „Negujmo srpski jezik“, čija je ideja da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govora.

Partneri Biblioteke grada Beograda u ovoj akciji su: Skupština grada Beograda i Filološki fakultet u Beogradu.

U isto vreme, na platou ispred Biblioteke grada Beograda dramski umetnik Vitomir Vico Dardić kazivaće najlepše stihove svetske poezije.

Takođe, posetioci Biblioteke grada moći će da pogledaju izložbu „Moj grad“ autora Branislava Radišića.

Robot Nao čita „Don Kihota“

Institut Servantes, povodom 400 godina od objavljivanja drugog dela čuvenog Servantesovog romana – „Don Kihota“, 23. aprila od 12.00, organizovaće javno čitanje ovog remek-dela svetske književnosti u galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19).

Javno čitanje „Don Kihota“ započeće robot Nao iz Instituta Mihajlo Pupin a nastaviće značajne ličnosti iz akademskog, kulturnog i političkog života Srbije, kao i prijatelji i učenici Instituta na srpskom, španskom i drugim svetskim jezicima. Javno čitanje „Don Kihota“ organizuje se u Madridu već 19 godina, a ove godine pridružuju se i centri Instituta Servantes širom sveta.

Svetski dan knjige - robot Nao

Svi smo mi čitaoci

Povodom Svetskog dana knjige i autorskog prava, u okviru festivala Svi smo mi čitaoci, koji će trajati do subote, 25. aprila na Svetosavskom platou biće atraktivnih popusta u 105 knjižara u 23 grada širom zemlje.

Popusti su odobreni za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine. U akciju su uključene knjižare Vulkan, Delfi i Laguna, Zavod za udžbenike, Službeni glasnik, Evro Đunti, Mladinska knjiga, Stilos, Dereta, Dobra knjiga, Čarobna šuma i Kreativni centar:

• u knjižarama Vulkan važiće popusti od 10% na sva izdanja od 22. do 24. aprila;
• u knjižarama Delfi i Laguna do kraja meseca aprila će važiti popust od 10 % na nagrađene knjige, a pojedini naslovi će biti na sniženju od 20%;
• u knjižarama Zavoda za udžbenike u periodu do 4. maja odobaravaju se popusti od 20% do 40% na sva izdanja ovog izdavača;
• za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine Službeni glasnik će u svojim knjižarama na Svetski dan knjige omogućiti besplatno učlanjenje u svoj klub čitalaca; do kraja meseca na više od 200 odabranih Glasnikovih izdanja važiće tekući popusti od 20% do 80%
• u knjižarama Evro-Đunti će 23. aprila važiti popust na određena izdanja od 25%;
• u knjižarama Mladinske knjige čitaoce očekuju popusti do 70% na odabrana izdanja do kraja meseca, povodom Svetskog dana knjige i autorskog prava;
• u knjižarama Stilos važe popusti od 20% do 60% do kraja ovog meseca;
• u knjižarama Dereta će na sniženju od 25% do 50% biti izdanja ovog izdavača do 30. aprila;
• u knjižari Dobra knjiga dostupna je ponuda izabranih naslova sniženih od15% do 80%, kao i dodatni popust od 10% na sva izdanja do 1. maja;
• u knjižari Čarobna šuma važiće sniženja od 20% do 27% na knjige i stripove do 30. aprila.
• u knjižari Kreativni centar će biti odobrena sniženja od 15% do 40% do kraja ovog meseca;

Knjižare u kojima važe popusti nalaze se u Beogradu i Zemunu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Šapcu, Čačku, Užicu, Jagodini, Kraljevu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Smedervu, Valjevu, Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Kikindi, Vršcu, Novom Pazaru, Drvengradu i Subotici.

Poštovanje prema piscima

Svetski dan knjige ustanovljen je 1995. godine, a 23. april izabran je jer su toga datuma preminuli Servantes i Šekspir.

Unesko je proglasio Dan knjige kao izraz poštovanja svim piscima koji su doprineli kulturnom razvoju čovečanstva i kako bi se pre svega mladi podstakli na čitanje i ljubav prema knjizi. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.