Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“ u hotelu Bristol
Verter

„Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“ u hotelu Bristol

U hotelu Bristol, u centru Savamale, u sredu 22. aprila od 20 časova, biće izvedena kontroverzna predstava „Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“.

U režiji Andreja Nosova, u predstavi „Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“, 12 mladih glumaca iskazuje svoja osećanja u današnjem društvu. Da li mladi glumci imaju perspektivu u Srbiji? Zašto su generacije studenata napustile svoj dom i državu, a želeli su da ostanu? Kako su mladi ljudi ućutkivani i naterani da se utope u masu? Da li je naše društvo spremno da shvati da upravo zbog toga nema napretka u svim sferama, od umetnosti do politike?

Predstava „Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“ ima za cilj da prodrma javnost i natera na razmišljanje svakog ko se oseća kao da nema glas u današnjem okruženju.

Kao inspiraciju za ovu predstavu, reditelj Andrej Nosov koristio je jedan od najpoznatijih Geteovih romana, „Jadi mladog Vertera“. To je priča o pasivnom, emotivnom junaku koga nemogućnost da se snađe u društvu dovodi do samoubistva.

Današnji Verteri

U vreme kada je izgrađen, hotel Bristol, bio je centar i najreprezentativniji objekat Savamale. Danas, sto godina kasnije, hotel pripada vojsci i delimično radi komercijalno, a delom služi kao smeštaj za vojna lica sa nerešenim stambenim pitanjem.

Preko puta je centar preduzeća „Beograd na vodi“. Sve ovo je okruženje u kome rastu današnji Verteri.

U predstavi igraju: Aleksandra Jovanović, Anja Orelj, Davor Perunović, Ivana Terzić, Jelena Graovac, Jelena Grujičić, Jelena Kesić, Jelena Puzić, Jovana Jelisavčić, Maja Šuša, Stefan Radonjić, Tašana Đorđević.

Muziku izvode: Ivan Mirković, harmonika i Luka Jovičić i Danilo Tirnanić, bubanj.

Autorski tim čine: Andrej Nosov, reditelj; Vuk Bošković, dramaturg; Bojana Mišović, koreografkinja; Irena Popović Dragović, kompozitorka; Darinka Mihajlović, kostimografkinja; Tisa Milić, dramaturškinja na probama; Mia David, producentkinja i scenografkinja; Janko Dimitrijević, izvršni producent; Stefan Todorović i Uroš Ranković, organizatori; i Marko Lekić, trener.

Predstava je nastala uz podršku Fakulteta dramskih umetnosti, UK Parobrod i Ovation BBDO.

Ulaznice za predstavu mogu da se kupe na prodajnim mestima Gigstixa, u knjižarama Vulkan, Mikser House-u i svim Corner Shop-ovima. Cena ulaznice je 1.000 RSD, dok je za studente i penzionere 500 RSD. (danubeogradu.rs)

https://youtu.be/2xv5Az-0NwY

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.