Naslovna » Izlasci » Izložbe » 12. Noć muzeja: 20.000 posetilaca u Beogradu
Noć muzeja - Diskoteka kod Laze
Noć muzeja - Diskoteka kod Laze

12. Noć muzeja: 20.000 posetilaca u Beogradu

Još jednom – odličan provod u muzejima! Noć muzeja je juče dokaz da su posetioci u Beogradu i širom Srbije željni kulturnih sadržaja.

Oko 20.000 posetilaca u 12. Noći muzeja ostvarilo je više od 160.000 ulazaka u muzeje, galerije i institucije kulture u Beogradu.

Dečja tura pokazala se kao pravi način za privlačenje najmlađe publike u muzeje i institucije kulture. Centralna tačka ove ture, Dečji paviljon (Paviljon Cvijeta Zuzorić) oduševila je klince i njihove roditelje raskošnom čajankom iz magičnog sveta Alise i zemlje čuda.

Beli dvor je pak privukao posetioce željne bajkovitog, ali istorijom ispunjenog sveta, dok je Palata Srbija, nekadašnji SIV, bila magnet za one željne neispričanih priča kroz zdanje koje svedoči o političkim i istorijskih dešavanjima u doba nekadašnje SFRJ.

Muzej nauke i tehnike ove godine primio je posetioce Noći muzeja u novom ruhu i opravdao poverenje svih onih koji su se zaputili u svet industrijskog dizajna, Dom Jevrema Grujića brojnim posetiocima otkrio je kako će izgledati prvi, privatni porodični muzej u Srbiji, ali i kako je nekada izgledao noćni život prestonice predvođena legendarnom „Diskotekom kod Laze“, prvom diskotekom na Balkanu.

Uz najveselije zvuke muzike veče je proteklo i u Beogradskoj filharmoniji koja je najmlađe posetioce upoznala sa razigranim svetom nota, dok su ljubitelji likovne umetnosti svoju oazu pronašli u Medija centru Odbrana gde je predstavljen socijalistički realizam, jedan od najuticajnijih umetničkih pravaca.

Noć muzeja - Beogradska filharmonija
Noć muzeja – Beogradska filharmonija

Muzej jugoslovenske kinoteke je svoje posetioce osvojio na prečac i izložbom o najlepšim filmskim parovima i poljupcima učinila da se svi zaljube u sedmu umetnost na prvi pogled.

Tanjug je ove Noći muzeja otvorio svoja vrata svim zainteresovanim da provere kako izgleda u novinarskoj košnici – prvoj i najvećoj novinskoj agenciji nekadašnje Jugoslavije.

Zeleni venac je u okviru manifestacije zavrteo časovnik u nazad i vratio posetioce Noći muzeja u pijačni svet s početka XX veka. Uz bogatu zakusku, žamor prodavaca i merenje namirnica na kantar, mnogi Beograđani prvi put su videli kako se nekada trgovalo na pijacama, tim žilama kucavicama svakog grada.

Legat Petra Lubarde premijerno je otvorio svoja vrata posetiocima Noći muzeja, pripovedajući im priču o ovom raskošnom zdanju, dostojnom velikana Lubarde i njegovih svetski poznatih dela.

Nekadašnja zgrada Jadransko-podunavske banke je pak svoje posetioce uvukla u svet pored kog Beograđani svakodnevno prolaze, a da ni ne znaju kakvo umetničko bogatstvo skriva ova monumentalna građevina.

Noć muzeja - Bele poklade
Noć muzeja – Bele poklade

Urbanluk i druge kulturne poslastice

Noć muzeja u Novom Sadu ove godine protekla je u znaku nove,dobre zabave na starim lokacijama koje su Novosađani zavoleli prethodnih godina. Tako je Gradska biblioteka svojim posetiocima predstavila uvek urban i aktuelan svet stripa, a i Riblja pijaca je protekla u znaku pravog „urbanluka“ i najrazličitijih muzičko-gastronomskih poslastica.

Valjevo je ove majske večeri postalo jedinstveni muzej na otvorenom, grad-bolnica sazidan od uspomena na vek stara sećanja o Prvom svetskom ratu i danima kada je ceo ovaj grad potresla velika ratna drama.

Ćurpija se, sa druge strane, u Noći muzeja predstavila u nešto drugačijem svetlu, provokativnom izložbom „Eros u umetnosti“ u Muzeju Horreum Margi – Ravno, koja je zanimljivim fotografijama zaintrigirala maštu brojnih posetilaca.

Šabac je ovaj mesec posvetio maturama i najlepšim trenucima Šabačke gimnazije, kao i lepim uspomenama satkanim u razglednicama grada, dok je pešačka zona ove Noći dobila svečano, novo ruho, pa je centralna gradska zona sa svojim sugrađanima i gostima zablistala u punom sjaju.

Prvi put ove godine Noći muzeja priključila se i Kosovska Mitrovica, gde je umetnik Goran Stojčetović, u saradnji sa Gradskim muzejom i uz malu pomoć prolaznika, pravio jedinstveni crtež na platnu velikih razmera. Studenti Akademije likovnih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici otvorili su izložbu svojih fotografskih radova, dok su studenti Arhitekture izložili svoje radove-makete.

Ivanjica je prošle godine prvi put učestvovala u Noći muzeja, a ove godine ceo grad je zajedničkim snagama organizovao manifestaciju koja je odslikavala život jednog Ivanjčanina.

„Noć muzeja u godini jubileja“ bio je slogan učešća Gradske biblioteke Subotica, koja je ove godine u okviru ove manifestacije proslavila 125 godina postojanja sa brojnim posetiocima. Rotografika je premijerno ove godine u Noći muzeja otvorila svoja vrata za Subotičane, a posebnim programom posteioce je privukla i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“. (danubeogradu.rs)