Naslovna » Izlasci » Film » Bioskopi: Pepe Muhika – Lekcije iz cvetne leje
Bioskopi: Pepe Muhika - Lekcije iz cvetne leje

Bioskopi: Pepe Muhika – Lekcije iz cvetne leje

Od 21. maja u bioskopima će se prijkazivati dokumentarac „Pepe Muhika – Lekcije iz cvetne leje“.

Sa BELDOCS-a dolazi još jedan odličan film, ovoga puta o najčuvenijem predsedniku na planeti! Skoro osamdesetogodišnjak, Hose Pepe Muhika poznat je kao najsiromašniji predsednik na svetu, naime, on sedamdeset posto svojih prihoda poklanja. Sedamdesetih godina 20. veka borio se kao gerilac protiv diktatorskog režima u Urugvaju, a od 2010. godine nalazi se na čelu te latinoameričke države.

Autor filma „Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje“ prati život njega i njegove supruge tokom nekoliko godina. Intervjui sa predsednikom su proizvod montaže arhivskih snimaka i scena iz svakodnevnog političkog života, u okviru kog se, između ostalog, Muhika bori za legalizaciju marihuane.

Reč – glavno sredstvo borbe

Dokumentarac Hajdi Spekonge nastavak je filma „Tupamaros“ (takođe iz saradnje sa Rajnerom Hofmanom), o gerilskom pokretu u kome se Muhika borio protiv siromaštva ne libeći se da upotrebi nasilje. Od tada je ostavio oružje, a njegovo glavno sredstvo borbe sada je reč.

Tome svedoče govori koji svaki put drže pažnju publike. Ali, kako se ovi veliki ideali mogu porediti sa haotičnom političkom stvarnošću? Sedeći u stolici na svojoj maloj farmi, Muhika sa lakoćom objašnjava kako je kapitalizam ukorenjen u našoj kulturi i kako prouzrokuje gubitak ljudske dimenzije.

U svojoj prostranoj kancelariji u Montevideu Pepe Muhika izgleda iscrpljeno, što i nije toliko prijatno. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Pepe Mujica – Lektionen eines Erdklumpens. Dužina trajanja filma: 94 minuta. Država i godina proizvodnje: 2014. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Heidi Specogna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.