Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Krokodil, 12. i 13. juna
Festival Krokodil

Festival Krokodil, 12. i 13. juna

Amfiteatar ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Botićeva 6) mesto je na kom će biti održan festival Krokodil, 12. i 13. juna.

Novo izdanje književne manifestacije biće organizovano pod sloganom „Centers of Periphery“ (Središta periferije).

Ove godine Krokodil ispituje odnos centra i margine: u fizičkom smislu, ali jednako tako i u poetičkom, a ništa manje i u političkom.

Eksperiment, provokacija, kritičko preispitivanje stvarnosti, sve su to elementi svesno perifernog pozicioniranja u književnosti, javnosti i društvu uopšte ali i onoga što nazivamo „radom na malom prostoru“.Za dž

Autori poput legendarne Dubravke Ugrešić, čuvenog filmskog reditelja Lazara Stojanovića, provokativnog crnogorskog pisca i kolumniste Andreja Nikolaidisa, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Filipa Davida, ili našeg gosta iz Bugarske, istaknutog pisca Aleka Popova, samo su neka od imena koja će se pred beogradskom publikom predstaviti na ovogodišnjem Krokodilu.

Uz njih naći će se i nešto mlađi pisci i pesnici – poput Marka Pogačara, Dragane Mladenović, Marka Tomaša i Bojana Babića – koji hrabro i beskompromisno dovode u pitanje brojne ustanovljene društvene tabue, izazivaju politički ili društveni mainstream i često plivaju protiv struje ne strahujući od mogućih direktnih negativnih posledica po lični integritet i društveni status, ponekad i po bezbednost.

Lista autora se tu ne isrcpljuje već podrazumeva i one pisce čija će prva dela biti predstavljena na ovogodišnjem Krokodilu, poput Branka Rosića i Migela Rodrigesa Andreua.

Književnost sa periferije

Ove godine se upoznajemo i s literaturama perifernih delova evropskog kontinenta. Želimo da publici na atraktivan način pokažemo šta znači stvarati na dva različita ruba Evrope, ovde kod nas, na jugu, i ujedno na krajnjem severu kontinenta – u Švedskoj.

Zahvaljujući saradnji organizatora s istaknutim švedskim književnim festivalom Litfest, u Beograd dolazi i nekoliko interesantnih švedskih autora, poput Pernile Berglund i Mikea Berglunda, a među njima je i čuveni Stiv Sem-Sandberg, autor romana „Ubogi u Lođu“ koji je proglašen za najbolju knjigu u Švedskoj 2009. godine i preveden na preko trideset jezika.

Sofa-intervjui, debate, voditelji…

Dušan Šaponja i Dušan Čavić, autori TV-emisija „Ciklotron“ i „Marka Žvaka“ zaduženi su za vizuelna i performativna intermeca između nastupa autora. Javna čitanja smenjivaće se sa sofa-intervjuima – razgovorima na sceni koje je Krokodil kao tradiciju ustanovio pre dve godine.

Posebnu draž festivala predstavlja serija dinamičnih debata, nova programska celina, koja će se održati na engleskom jeziku u subotu, 13. juna od 11.00, u foajeu Muzeja istorije Jugoslavije. Debate pokrivaju tri teme: odnos centra i periferije, pitanje svrsishodnosti književne i umetničke provokacije i raspravu o neophodnosti književnosti o holokaustu danas.

Petoro voditelja koji predstavljaju različite segmente programa još jedna su novina za ovu godinu. Pored dosad poznatih voditelja Krokodilovih večeri, Ivana Bevca, Krune Lokotara i neizostavne Mime Simić, iz Švedske dolazi Litfest-ov voditelj – Per Bergstrem. Naš poznati književni kritičar, Vladimir Arsenić, moderiraće jednu od debata u okviru debatnog programa.

Ulaz je besplatan.

Više o festivalu možete da pročitate OVDE. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.