Naslovna » BG servis » Izložba konkursnih radova za tri centralna trga
Trg Republike - I nagradaI: Zoran Dmitrović, Zorica Savičić (foto: arh.bg.ac.rs)
Trg Republike - I nagradaI: Zoran Dmitrović, Zorica Savičić (foto: arh.bg.ac.rs)

Izložba konkursnih radova za tri centralna trga

U Starom dvoru danas su predstavljeni konkursni radovi za tri centralna trga u Beogradu – Trg Nikole Pašića, Terazije i Trg Republike.

Na otvaranju su bili gradski čelnici, a glavni gradski urbanista Milutin Folić predstavio je planove za uređenje tri glavna gradska trga.

– Trgovi su mesta okupljanja velikog broja građana, a značaj ovih radova utoliko je veći jer su upravo ova tri trga najznačajniji prostori u gradu i izlog Beograda. Naša inicijalna ideja bila je da gradsko jezgro postane funkcionalnije i lepše. Žiri je odlučio da prvu nagradu dodeli Zoranu Dmitroviću i Zorici Savičić sa saradnicima, drugu Mariji Krsmanović Stringeti, Brunu Oliveri Stringeti i Mileni Kordić sa saradnicima, a treću nagradu Milanu Lojanici – rekao je Folić i dodao da je žiri prepoznao profesionalnost i posebnost nagrađenih, ali i nenagrađenih autora, koje grad vidi kao buduće saradnike na prostorno-urbanističkim temama u korist glavnog grada.

Osim nagrađenima i svim učesnicima, Milutin Folić je posebno zahvalio Društvu arhitekata Beograda, Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i žiriju, koji su pomogli da se sprovede konkurs za budući izgled centra srpske prestonice.

Na konkurs je pristiglo trideset radova, pet je bilo u užem krugu, a stručni žiri je odlučio koja su tri najbolja.

Trg Republike -  I nagradaI: Zoran Dmitrović, Zorica Savičić (foto: arh.bg.ac.rs)
Trg Republike – I nagradaI: Zoran Dmitrović, Zorica Savičić (foto: arh.bg.ac.rs)

Jedinstveni ambijent

Terazije i Trg ispred Skupštine biće povezani uređenim pešačkim tokovima, što podrazumeva sređivanje Trga Nikole Pašića, Čavketovog pasaža, Bezistana i Nušićeve ulice.

Naglašeno je da će se prvonagrađeno rešenje još razvijati i da će se raditi na tome da se saobraćaj neometano odvija ali da će prednost imati pešaci.

Žiri je naveo da rad odlikuje „nepretencioznost, svedenost i osećaj za meru, da je svaka od tri projektovane celine rađena specifično kao jedinstven ambijent sa svojim karakteristikama, kao i da ne predodređuje unificiran pristup“.

Izložba će biti postavljena u zgradi Gradske uprave (Trg Nikole Pašića 6), gde će građani moći da je pogledaju svakog radnog dana od 9.00 do 14.00 do 19. juna. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.