Naslovna » BG svaštara » Književnost » Mario Vargas Ljosa u Beogradu, 23. juna
Mario Vargas Ljosa

Mario Vargas Ljosa u Beogradu, 23. juna

Pisac i nobelovac, Mario Vargas Ljosa, posetiće Beograd i Novi Sad, 23. juna.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. Mario Vargas Ljosa rodio se 1936. godine u Peruu, u mestu Arekipa.

Osnovnu školu je upisao u Koćamambi u Boliviji, Vojnu školu „Leonsio Prado“ u Limi u Peruu, srednju školu u peruanskom gradu Pjuri. Diplomirao je književnost na Univerzitetu „San Marko“ u Limi i doktorirao na Univerzitetu u Madridu 1959.

Živeo je neko vreme u Parizu, radio kao nastavnik, novinar Frans presa i raznih hispanoameričkih časopisa. Politički je na početku bio pristalica revolucionarnog režima Fidela Kastra, ali je kasnije postao veoma kritičan prema njemu i njegovom jednopartijskom režimu.

U Londonu je gostovao kao profesor, u Vašingtonu i u Portoriku predavao je na univerzitetu. Živeo je i u Barseloni, odakle se vratio i postao član PEN kluba, predavao na Kembridžu, postao član peruanske Akademije za jezik.

Vargas Ljosa je bio veoma politički angažovan i kandidovao se za predsednika Perua 1990.

Ljosin burni život

Povodom dolaska Vargas Ljose, ceo mesec jun biće u znaku ovog velikog pisca.

Lagunin književni klub organizuje tribinu koja je posvećena životu i stvaralaštvu našeg gosta. Tribina će biti održana u petak, 5. juna od 18.00 u knjižari Delfi u SKC-u, a govoriće Gordana Mihajlović, prevodilac, Bojana Kovačević Petrović, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Uglješa Šajtinac, pisac.

Na tribini će biti reči o burnom životu Marija Vargasa Ljose, o značaju romana „Grad i psi“ u kontekstu Latinoameričkog buma i začetka Novog romana.

Biće razmotreno koliko ima autobiografskih elemenata u romanu, kakva je slika vojske koju predočava pisac, po čemu je ovaj roman izraz nezadovoljstva, pobune i neslaganja sa svetom, po rečima samog autora.

Za čitaoce dela Vargasa Ljose biće zanimljivo i na koji način pitomci iz različitih socijalnih sredina daju različite slike Perua i šta je to što književnost ovog pisca čini univerzalnom, vanvremenom i humanom.

Mario Vargas Ljosa – Riba u vodi

Neposredno pre Noći knjige koja će se održati 12. juna od 17.00 do ponoći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji, prvi put na srpskom jeziku biće objavljeni memoari Vargasa Ljose „Riba u vodi“.

Ova knjiga u naizmeničnim poglavljima, obuhvata sećanja na dve presudne etape u životu Marija Vargasa Ljose.

S jedne strane, onu koja počinje krajem 1946, perioda njegovog detinjstva kada mu je rečeno da mu otac nije umro, već da se razveo od njegove majke, i kada ga je upoznao, do 1958. godine, u kojoj mladi pisac napušta Peru i odlazi u Evropu; s druge strane, predsedničku kampanju u Peruu koja se, posle njegovog poraza od Fuhimorija na izborima u drugom krugu, završava 13. juna 1990, drugim putovanjem u Evropu koje, kao i ranije, treba da označi drugi period u životu autora u kojem književnost ponovo „zauzima središnje mesto“.

Krajnje ubeđenje i lična velikodušnost ovde opisani, kao i njegova odlučna i žestoka uverenost i izražajna energija, pretvaraju „Ribu u vodi“ ne samo u strasno i neizostavno svedočanstvo već i u jednu od glavnih knjiga iz celokupnog opusa Marija Vargasa Ljose.

Pred kraj meseca, Marija Vargasa Ljosu upoznaćemo lično. Veliki svetski pisac posetiće Beograd, Novi Sad, izdavačku kuću Laguna i družiće se sa svojim čitaocima u knjižari Delfi u SKC-u 23. juna od 18.30.

Naravno, pisac će davati autograme. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.