Naslovna » Izlasci » Festivali » Mesec dana Prištine u Beogradu od 1. juna
Gillespie
Gillespie

Mesec dana Prištine u Beogradu od 1. juna

Festival Mesec dana Prištine u Beogradu od 1. do 26. juna biće organizovan u Centru za kulturnu dekontaminaciju i drugim prostorima u okviru programa „Srbija i Kosovo: kultura bez granica“.

Mladi filmski i pozorišni umetnici, književnici, slikari, muzičari i drugi umetnici/e i aktivisti/kinje sa Kosova imaće priliku da predstave svoje radove publici i kolegama u Beogradu.

Organizatori žele da doprinesu obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine.Za dž

Mesec dana Prištine u Beogradu biće otvoren projekcijom filma „Balkon“ koji je dobio 21 nagradu i bio prikazan na 112 festivala širom sveta. Posle projekcije filma 1. juna od 19.00, uslediće tribina na temu „Kinematografije Kosova i Srbije: paralele i potencijali“ u kojoj će učestvovati filmski umetnici iz Beograda i Prištine.

Festival organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine. Program finansira EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013“.

Kultura suseda

Program festivala će biti nastavljen 9. juna u Galeriji HUB izložbom umetnika sa Kosova (Rron Qena, Agron Blakqori, Shpend Havolli, Tadi dhe Linda) i tribinom „O čemu pišu kod vas? Koliko poznajemo književnost i kulturu suseda“ na kojoj će učestvovati pisci iz Srbije i Kosova (10. jun, 19.00; HUB).

U Domu omladine, 11. juna od 20.00, publika će moći da pogleda film „Jadnici (Të Mjerët, Kosovo, 2013, 74 min), a u Rexu nedelju dana kasnije da prisustvuje koncertu benda Gillespie iz Prištine (17. jun, 20.00).

U Galeriji HUB od 18.00 juna (19.00) radove će predstaviti Art Haxhijakupi, Dardan Zhegrova, HAVEIT i Artan Hajrullahu, dok će dan kasnije (19. jun, 16.00) u istom prostoru biti organizovana još jedna tribina „Društveno odgovorno pozorište na Kosovu i u Srbiji“.

Program se nastavlja u CZKD-u, 25. juna od 19.00, tribinom „Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u kulturi i umetnosti“, a završava koncertom u KC Grad (26. juna, 20.00) koji će održati bend Shpat Deda Live!.

Ulaz je slobodan na sve događaje. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.