Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: So Sabi, ikebana, majske izložbe…
Libercuatro
Libercuatro

Mini BG vesti: So Sabi, ikebana, majske izložbe…

»»» Povodom Dana Afrike, So Sabi, bend koji izvodi muziku inspirisanu izvornim afričkim ritmom, održaće besplatan koncert u sredu, 20. maja od 20.00, u Velikoj sali DK „Studentski grad“.

»»» Svečana akademija povodom stogodišnjice rođenja Branka Ćopića biće održana u Svečanoj sali SANU (Knez Mihailova 35), 22. maja od 12.00.

»»» Šestu godinu zaredom grupa Mortal Kombat organizuje Antievrovizijski koncert na dan održavanja finala Evrovizije. U subotu, 23. maja u bašti Sava centra na ovom koncertu gostovanje šest frontmena šest poznatih grupa. Cena ulaznice je 600 RSD u pretprodaji (Gigstix), a na dan koncerta – 800 RSD.

»»» U utorak, 19. maja od 17.00, u Galeriji Centra za grafiku FLU (Pariska 16) Ambasada Japana i Udruženje „Taka“ organizuje radionicu kaligrafije, izložbu Nišiura keramike „Tradicija u Japanu – ključ uspeha“ uz japanski ples i demonstraciju ikebane. Izložba će biti postavljena u izlozima Galerije FLU u Knez Mihailovoj 53 do 30. maja.

»»» Od 22. maja (19.00) do 28. juna u Salonu MSU (Pariska 14) biće otvorena izložba „Prostori odstupanja„. Kustoskinja Žaklina Ratković predstavlja radove Ane Knežević, Nemanje Lađića i Marka Markovića. Salon MSU otvoren je svakog dana od 12.00 do 20.00, osim utorkom.

»»» U Pozorištu lutaka „Pinokio“ u petak, 22. maja od 20.00, biće premijerno izvedena predstava „Šešir pun boja„. Ovo je autorski projekat Ivane Koraksić, koji pozorište realizuje u koprodukciji sa Cirkusferom.

»»» Tango ansambl Libercuatro održaće koncert 19. maja od 21.00 u sali Jevrejskog centra za kulturu i umetnost (Kralja Petra 71a). Ansambl će nastupiti na otvaranju novog ciklusa koncerata ovog centra. Članovima kvarteta pridružiće se plesači Mirjana Savić i Miša Plavšić i Kristina i Dusan Plavšić. Na programu su dela tradicionalnog i tango nuevo stila.

»»» U petak, 22. maja od 23.00, u KC Grad nastupiće salute!, osamnaestogodišnji producent, zvezda u usponu evropske klupske scene. Domaća podrška su byp_ & Фake Casual, a cena karte je 300 RSD.

»»» Na sceni KC „Čukarica“ u utorak, 19. maja od 20.00, u okviru Festivala „Štrih“ biće izvedena predstava „Ludusiranje letnje noći“ Kreativnog studija i Teatra Gartel iz Mačvanske Mitrovice. Cena ulaznice je 200 RSD.

»»» Mladi beogradski bend, Rok bulevar, održaće poslednji klupski nastup u ovoj sezoni u petak, 22. maja od 22.00, u Akademiji 28. Bend će izvesti publici poznat repertoar autorskih pesama, dopunjen poznatim rokenrol hitovima. Ulaz je za dž.

»»» U nedelju, 24. maja od 18.00, u galeriji pozorišta Teatar 78 škola modnog dizajna „Moda art“ organizuje modnu reviju na kojoj će deca dizajneri (uzrasta od osam do 16 godina) predstaviti svoje modele inspirisane istorijskim kostimima.

»»» Majska izložba novobeogradskih umetnika biće otvorena od 20. (19.00) do 29. maja u Galeriji SKC Novi Beograd (Bulevar Zorana Đinđića 152a). U postavci je 35 radova eminentnih likovnih i primenjenih umetnika.

»»» Izložba „Seascapes/Into the Wave“ Lidije Delić biće otvorena u četvrtak, 21. maja od 20.00, u U10 umetničkom prostoru (Kosovke devojke 3). Galerija je otvorena od utorka do subote, od 13.00 do 21.00.

»»» Od 19. (19.00) do 31. maja u Galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena izložba crteža „Radnički snovi“ Marije Bjekić.

»»» Od 19. maja (19.00) do 1. juna u Kući kralja Petra I biće otvorena 47. Majska izložba ULUPUDS-a radnim danima i subotom od 12.00 do 19.00, uz besplatan ulaz. Dan kasnije, 20. maja od 20.00, u istom prostoru u Vase Pelagića 40 nastupiće članovi ansambla Beogradski barok.

»»» Do 30. maja u galeriji Bartselona (Belgrade Design District; I sprat, lokal 96) otvorena je izložba fotografija Sonje Žugić pod nazivom „Net„.

»»» Predstava „Providenca“ Stevana Koprivice po delu A. P. Čehova u režiji Egona Savina biće izvedena u subotu, 23. maja, na Sceni „Ljuba Tadić“. U produkciji Centra za kulturu Tivat igraju Vojin Ćetković, Nebojša Ilić Cile, Ana Vučković i drugi.

JDP - Providenca
JDP – Providenca

»»» Od 21. maja (19.00) do 1. juuna beogradskoj publici predstaviće se vizuelna umetnica, kolažista Dana Maar. Izložba „365 days of creativity, work and life of women“ biće otvorena u UK Parobrod.

»»» Drink expo – Sajam pića i tečne hrane biće organizovan 30. i 31. maja u shopping centru Delta City. Ulaz je besplatan. Ovo je jedinstvena manifestacija u industriji pića i tečne hrane koja se održava prvi put na našim prostorima. Na jednom mestu biće predstavljene raznovrsne ponude izlagača poput bezalkoholnih i alkoholnih pića, zatim mleka i mlečnih proizvoda, vina, tečne hrane, kao i tehnologije za proizvodnju, punjenje i pakovanje pića itd.

»»» Sedmi Mikser festival, najveći regionalni festival kreativnosti i inovacija biće održan od 3. do 7. juna. Zvanično otvaranje manifestacije biće priređeno 3. juna od 20.00, kada će nastupiti ansambl „Kolo“ i to na ulicama Savamale, ispred Mikser House-a.

»»» Koncert „Nastavi Tradiciju – It’s party time“ biće održan 31. maja od 18.00 na fudbalskim terenima DIF-a na Košutnjaku. Na najvećem omladinskom humanitarnom koncertu nastupiće Dženan Lončarević, Kaliopi, Hypnotized i Dejan Petrović i Big band. Cena ulaznice je 999 RSD (Eventim). Cilj je prikupljanje sredstva za izgradnju kuće atletičarke Amele Terzić, osvajača brojnih medalja. Očekuje se veliki broj studenata iz susednih država, a kapacitet je 15.000 ljudi.

»»» Opština Čukarica je radi unapređenja postojećih i razvoja novih usluga osnovala Volonterski centar za građane Čukarice. Korisnici Volonterskog centra i potencijalni volonteri mogu se prijaviti putem mejla: volonteri@cukarica.rs ili na 3052-102.

Litija u čast Vaznesenja Hristovog

Tokom litije, koja se održava u čast Vaznesenja Hristovog, krsne slave Grada Beograda, u četvrtak, 21. maja od 11.00 do 14.00, biće zatvarane pojedine ulice u gradu. Kako litija bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj.

Trasa litije je: Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja) – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) – Kralja Milana – Terazije (zaustavljanje pet do deset minuta ispred hotela „Moskva“) – Kneza Mihaila – Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve) – Kneza Sime Markovića – Pop Lukina – Brankova – Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) – Dobrinjska.

Toga dana, od 10.00 do 15.00 biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekati i bašte otvorenog tipa) koji ometaju trasu litije.

Iz Sekretarijata za saobraćaj mole sugrađane da od 10.00 do 14.00 ne parkiraju svoja vozila u ulicama Admirala Geprata (na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša), Dobrinjskoj (na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata), na taksi-stajalištu na Terazijama, jer će ista uklanjati ekipe „Parking servisa“. (danubeogradu.rs / Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.