Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Underground press, izložbe, antikviteti…
Izložbe: Akt - crteži (studenti FPU)

Mini BG vesti: Underground press, izložbe, antikviteti…

»»» Izložba „Jugoslovenska omladinska štampa kao underground press: 1968-1972 (Beograd, Zagreb, Ljubljana)“ Marka Zubaka biće otvorena od 5. (20.00) do 17. maja u Galeriji Doma omladine Beograda.

Na otvaranju izložbe govoriće Lazar Stojanović i Pero Kvesić, bivši novinari omladinske štampe, kao i Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine.

»»» U Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) nastupiće pijanistkinja Aleksandra Dragosavac, 4. maja od 18.00. Na programu su dela Baha, Zilotija, van Betovena, Bramsa i Prokofjev. Ulaz je besplatan.

»»» Tradicionalni „Trofej Beograda“ – 50. Međunarodni turnir gradskih omladinskih odbojkaških reprezentacija biće održan od 1. do 3. maja. Nastupiće igračice rođene 1998. godine i mlađe i igrači rođeni 1997. godine i mlađi. Turnir se održava u sportskim centrima „Sport eko“, „Šumice“ i „Banjica“. Finalne utakmice, u obe konkurencije, odigraće se u nedelju, 3. maja, u dvorani „Sport eko“.

»»» Do 14. maja biće otvorena izložba „Akt – crteži“ u KomBank Art holu u Makedonskoj 29, na kojoj su studenti treće i četvrte godine sa FPU predstavili svoje crtačko umeće.

»»» U hotelu „Slavija“, 2. i 3. maja, biće organizovan sajam kolekcionarstva i antikviteta. Biće predstavljeno stotinak privatnih kolekcija. Organizatori sajma obezbedili su posetiocima besplatnu procenu donetih starinskih predmeta, kao i svaku drugu stručnu pomoć i obaveštenja iz oblasti kolekcionarstva. Cena ulaznice je 100 RSD, a posetioci će imati priliku da vide i kupe predmete iz oblasti filatelije, numizmatike, faleristike (ordenje, značke i vojne oznake…) i starog oružja.

»»» Predstava „Čikaške perverzije“ biće igrana u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 3. i 6. maja od 20.00. Cena ulaznice je 1.000 RSD. Igraju: Dragan Jovanović, Branka Pujić, Olga Ocdanović i Igor Đorđević.

»»» U ponedeljak, 4. maja od 18.00, u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) biće održano predavanje „Dolazak imperije – stanovanje u rimskom Singidunumu I-IV veka“. Predavač je Adam N. Crnobrnja.

»»» JKP „Gradska čistoća“ apeluje na sugrađane, koji će Prvomajske praznike provesti na nekom od gradskih izletišta, da iza sebe ne ostavljaju smeće, kako bi zelene površine ostale čiste i uredne. Godinama unazad, posle 1. maja, ponavlja se ista slika – iza izletnika ostaju staklene i plastične flaše, čaše, kese, ostaci hrane, pikavci, limenke i ostalo smeće. Takođe, raspaljivanje roštilja na mestima koja za to nisu predviđena i neugašena vatra predstavljaju veliku opasnost, jer mogu da izazovu požare i da ugroze prirodu i ljudske živote.

Centar grada – pešačka zona

Iz Skupštine grada najavljeno je da će u narednih desetak dana početi zamena ploča u Knez Mihailovoj ulici, što je početak pretvaranja centra Beograda u pešačku zonu.

To je deo strategije uređenja centra grada zbog turističke sezone a u planu je da u narednih četiri do pet godina kompletan prostor između Zelenog venca, Trga Republike, Ulice braće Jugović i Pariske bude pretvoren u pešačku zonu.

Već u narednih nekoliko meseci biće zatvorena Ulica Vuka Karadžića, koja će biti pretvorena u pešačku zonu, kao i Zmaj Jovina ulica u delu kod pošte prema Čika Ljubinoj. Cilj je da taj deo grada postane atraktivan i za turiste i za one koji žele da otvore radnje i restorane.

„Beograd-put“ je izabrao izvođača za radove u Knez Mihailovoj ulici. Popravljanje i zamena polomljenih ploča trajaće najviše dve sedmice.

Očekuje se da će tokom juna početi radovi oko „Pobednika“, a predviđena je zamena oko 1.300 kvadratnih metara granitnih ploča i postavljanje novih ploča, čime će taj plato biti uređen. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.