Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prirodnjački muzej: Izložba o Arčibaldu Rajsu
Prirodnjački muzej: Izložba o Arčibaldu Rajsu

Prirodnjački muzej: Izložba o Arčibaldu Rajsu

Prirodnjački muzej u Beogradu, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, organizovaće izložbu „Arčibald Rajs – prirodnjak“, koja će biti otvorena u četvrtak, 14. maja od 18.00.

Posle Prvog svetskog rata, Rajs je u slobodno vreme rado odlazio u prirodu i pasionirano sakupljao primerke leptira i ptica u okolini Beograda.

Kao dobar prijatelj Pere Pavlovića, direktora Muzeja srpske zemlje (današnji Prirodnjački muzej), Muzeju je poklanjao preparirane insekte i ptice koji se i danas pažljivo čuvaju u zbirkama. Deo tih Rajsovih zbirki ekskluzivno će biti izložen u okviru pomenute manifestacije do 18. maja.

Istog dana od 20.00 na Velikom ravelinu kod Galerije Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu biće održana projekcija dokumentarno-igranog filma „Čujte Srbi, Arčibald Rajs u Srbiji 1914–2014.“ u produkciji Atos medija.

Film je snimljen povodom stogodišnjice dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju i u njemu kroz dinamičan dijalog sedamnaestoro sagovornika sastavlja složeni mozaik Rajsovog života i rada.

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja do 18. maja otvorena je izložba „Putovanja. Pančić (1814-1888)“.

Svi programi su besplatni. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.