Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prirodnjački muzej: Kroz svet insekata Srbije
Kroz svet insekata Srbije: Zerynthia polyxena
Kroz svet insekata Srbije: Zerynthia polyxena, gusenica

Prirodnjački muzej: Kroz svet insekata Srbije

Nova izložba Prirodnjačkog muzeja „Kroz svet insekata Srbije“ biće otvorena u četvrtak, 28. maja od 19.00, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

Na ovoj izložbi Prirodnjački muzej želi da zapostavljeni i malo poznati svet insekata posetiocima učini bližim i razumljivijim. Iako su to uglavnom omražena i potcenjena bića, na izložbi su prikazana u punom sjaju, raznovrsnosti i lepoti. Oni to zaista zaslužuju jer su najbrojnija i najraznovrsnija grupa životinja, karakteristična po bogatstvu neobičnih oblika, boja i različitih načina života.

Izloženo je više od 5.000 primeraka, predstavnika 1.710 vrsta insekata iz entomofaune Srbije. Svo to bogatstvo prikazuje tek mali deo vrsta koje žive na našem području. Insekti Srbije su predstavljeni originalnim primercima iz zbirki Prirodnjačkog muzeja koji su prikupljani poslednjih 30 godina.

Posetioci mogu da pogledaju i upoznaju sve one vrste koje je u prirodi gotovo nemoguće videti na jednom mestu, od vodenih cvetova, vilinih konjica, skakavaca, zrikavaca, popaca, kožokrilaca, raznih vrsta vaši, mrava i mravljih lavova, preko gnjuraca i veslara, mušica, muva, jelenaka, balegara, do raznih vrsta dnevnih i noćnih leptira, osa, pčela i mnogih drugih.

Autori izložbe su dipl. ing. Aleksandar Stojanović i dipl. ing. Miroslav Jovanović.

Izložba će biti otvorena do novembra 2015.

Radno vreme je od 10.00 do 18.00, a tokom leta do 21.00. Ponedeljkom je Galerija zatvorena. Ulaz je besplatan za decu do sedam godina, osobe sa posebnim potrebama i njihove pratioce i za studente uz indeks. Pojedinačna ulaznica za decu koja imaju više od sedam godina i odrasle je 100 RSD, dok porodična ulaznica košta 200 RSD; penzioneri plaćaju kartu 50 RSD, dok jedna ulaznica u okviru grupne posete košta 80 RSD (najava: 011/3284-317 i galerija@nhmbeo.rs).

Četvrtkom od 10.00 do 12.00 ulaz je besplatan za sve posetioce. (danubeogradu.rs)

Kroz svet insekata Srbije
Kroz svet insekata Srbije: Zerynthia polyxena, leptir
Kroz svet insekata Srbije: Lucanus cervus, jelenak
Kroz svet insekata Srbije: Lucanus cervus, jelenak

Kroz svet insekata Srbije: leptiri

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.