Naslovna » BG servis » Spasovdan – slava Beograda, 21. maja
Spasovdan

Spasovdan – slava Beograda, 21. maja

U narodu poznatija kao Spasovdan, 21. maja će biti obeležena slava Beograda – Vaznesenje gospodnje.

Biće održana liturgija u Vaznesenjskoj crkvi i litija centralnim gradskim ulicama. Domaćin ovogodišnje slave biće Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

U Starom dvoru slavu grada ustanovio je despot Stefan Lazarević 1403. godine, kada je Beograd i proglašen za prestonicu srpske srednjovekovne države.

Spasovdan je jedna od najmasovnijih proslava našeg glavnog grada i predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u njegovoj istoriji.

Handke – počasni Beograđanin

Posle tradicionalne litije ulicama Beograda i prijema u zdanju Starog dvora, piscu Peteru Handkeu biće dodeljeno zvanje počasnog građanina grada Beograda.

Pre mesec dana ovo zvanje je dodeljeno i ruskom sineasti Nikiti Mihalkovu. Ova dva umetnika prvi su dobitnici ovog priznanja a da nisu političari ili vojnici.

Litija će po 22. put proći ulicama Beograda

Starešina Vaznesenjske crkve, jerej Arsenije Arsenijević, podsetio je na simboliku Spasovdana i pozvao Beograđane da u što većem broju uveličaju predstojeću litiju. On je najavio da će se ove godine u litiji nositi i ikona sa tronom despota Stefana Lazarevića.

Po završetku svete liturgije litija će biti pozicionirana u Ulici admirala Geprata oko 11.30, kada se očekuje i polazak ustaljenom trasom. Kao i do sada, litija će imati tri stajanja, kod Terazijske česme, u Kneza Sime Markovića i unutar porte Vaznesenjske crkve, gde će se održati pomen stradalima u bombardovanju 1941. godine. Tada je oštećena i sama crkva, a među žrtvama su najbronije bile majke sa decom iz okolnih zgrada.

Litiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej, koga će pratiti veliki broj sveštenika, čelnici Grada Beograda, pitomaca Vojne akademije, pripadnika policije i folklornih grupa.

Na čelu Spasovdanske litije će se, pored tradicionalnih barjaka i Jerusalimskog krsta, nalaziti barjaci grada i zvona kojima će se označavati slava.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu. Spada u pokretne praznike, praznuje se uvek u četvrtak, četrdeset dana posle Uskrsa, a deset dana pre Duhova.

Saobraćaj za vreme litije

Od 11.00 do 14.00 periodično će biti zatvarane određene deonice centralnih gradskih ulica. Litija će se, dakle, formirati u Ulici admirala Geprata, potom će se kretati Ulicom kneza Miloša, Kralja Milana do Terazija.

Učesnici će zatim proći pešačkom zonom Knez Mihailove, Pariskom, Ulicom kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom do Ulice kraljice Natalije, posle čega se litija vraća u Vaznesenjsku crkvu. Od 10.00 do 15.00 biće uklonjeni svi privremeni objekti, letnje bašte i prodajni objekti u Knez Mihailovoj koji su na trasi litije.

Sugrađani su zamoljeni da od 10.00 do 14.00 ne parkiraju vozila u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša, na pravcu Dobrinjska – Admirala Geprata – Kraljice Natalije, kao i na taksi stajalištu u Kolarčevoj. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.