Naslovna » Izlasci » Film » „Sunčanica“ od 28. maja u bioskopima
Sunčanica

„Sunčanica“ od 28. maja u bioskopima

Novi film Nikite Mihalkova „Sunčanica“ prikazivaće se u domaćim bioskopima od 28. maja.

Ruski oskarovac i počasni građanin Beograda Nikita Mihalkov snimio je film o evakuaciji belogardejaca sa Krima 1920. godine, posle građanskog rata, uz evociranje 1907. godine kroz sećanje jednog oficira na ljubavnu romansu.

Uzbudljivo i poetično ostvarenje

Scenario za „Sunčanicu“ nastao je po istoimenoj pripoveci i dnevničkoj prozi „Prokleti dani“ nobelovca Ivana Bunjina. Priča je satkana od kontrasta – sećanja na sjaj 1907. sa jedne i mračnih tragičnih događaja iz 1920. kada je Rusija bila razorena revolucijom i građanskim ratom sa druge strane.

Ražalovani oficir, belogardejac, naslućujući svoju sudbinu, poziva u sećanje trenutke bezuslovne sreće: parobrod na Volgi i jedan kratki ljubavni susret. Samo jedna noć sa neznankom dovela ga je do bunila. Ta „sunčanica“ ga ne napušta čak i za vreme „najprokletijih dana“ propasti ruske imperije.

Film o ruskim oficirima, eliti, intelektualcima, aristokratama koje govore na nemačkom i francuskom, o gubljenju duhovnosti sa dolaskom komunista na vlast, po rečima Mihalkova, nosi upozorenje da ruski narod treba da se okrene samom sebi i odgovori na suštinski važno pitanje: „Kako je do svega ovoga došlo?“.

Glavne uloge u filmu „Sunčanica“ Mihalkov je poverio Viktoriji Solovjov, kao i srpskom glumcu Milošu Bikoviću, koji se u ulozi ruskog potporučnika odlično snašao. U realizaciji poslednjeg ostvarenja jednog od najpoznatijih svetskih reditelja učestvovali su mnogi srpski filmski radnici. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Solnechnyy udar. Dužina trajanja filma: 175 minuta. Država i godina proizvodnje: Rusija, 2014. Žanr: drama. Uloge: Martinsh Kalita, Viktoriya Solovyova, Miloš Biković, Anastasiya Imamova, Sergey Serov, Kseniya Popovich, Andrey Popovich. Reditelj: Nikita Mikhalkov.