Naslovna » BG servis » U toku: Sanacija i adaptacija stadiona „Tašmajdan“
Stadion Tašmajdan - radovi

U toku: Sanacija i adaptacija stadiona „Tašmajdan“

Sanacija objekta SRC „Tašmajdan“, po projektu, radi se u dve faze, a do sada su izvedeni sanacioni i funkcionalni radovi u skladu sa savremenim tehnološkim zahtevima i standardima.

Po rečima direktora Agencije za investicije i stanovanje Luke Petrovića, projekat sanacije i adaptacije otvorenog stadiona podrazumeva radove koji neće narušiti izvorno konceptualno rešenje.

– Pre sanacije, objekat SRC „Tašmajdan“ imao je znatna oštećenja, a neodržavanje i ruiniranost onemogućavali su njegovu upotrebu. Stadion je projektovan da može da primi 10.500 gledalaca i to na tribinama 7.500 i na nivou terena, to jest klizališta, još 3.000 kada su koncerti – istakao je Petrović.

Po ugovoru, planirano je da i druga faza bude završena za manje od deset meseci. Ukupna vrednost radova na celom „Tašmajdanu“ iznosiće između 600 i 650 miliona dinara bez PDV-a.

Klizanje i drugi sportovi

– Kao što je projektom i predviđeno, do sada su srušeni bespravno podignuti objekti i rekonstruisan je teren za potrebe postavljanja fiksnog klizališta. Teren će se koristiti za klizanje i druge sportske aktivnosti (tenis, mali fudbal, rukomet, odbojka, košarka, sportovi sa loptom, roleri), kao i za priredbe i koncerte. Ugrađene su i nove mašinske opreme i sistem za formiranje ledene ploče.

Takođe, adaptirani su i sanirani funkcionalno prateći objekti i prostorije ispod tribina, armirano-betonske konstrukcije tribina sa novom hidroizolacijom, zatim sanacija ravnih krovova – terasa i počeli su radovi na osposobljavanju prolaza iz Ulice Ilije Garašanina za dostavna i protivpožarna vozila i efikasnu evakuaciju ljudi.

Završeni su i radovi unutar objekata (novi pregradni zidovi, podne, zidne i plafonske obloge), postavljene nove instalacije vodovoda i kanalizacije, termotehničke, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije, automatsko upravljanje svim sistemima, te revitalizovane i sanirane fasadne površine u prirodnom i veštačkom kamenu. Tribine i stadion dobili su i nove ograde i ulazne kapije, a okončana je i sanacija stenovitog odseka u zaleđu stadiona – istakao je Petrović.

– Počelo je i parterno uređenje svih pristupnih platoa i tribina kompleksa i uređenje saobraćajnice i parking prostora, što će biti završeno u drugoj fazi radova. U ovoj fazi saniraće se i objekat bivše hladnjače u podtribinskom prostoru stadiona, spoljna fasada i spoljnje uređenje zone oko restorana „Šansa“, nadstrešnica i glavna kapija prema Ilije Garašanina, prilazni plato ka skloništu iz Aberdareve ulice i oblaganje celokupnih tribina i platoa stadiona, pristupnih platoa, ravnog krova – terase i pristupnih stepeništa prirodnim kamenom poreklom iz Srbije i behaton pločama, naglasio je Petrović. (Beoinfo)