Naslovna » Izlasci » Film » „Vragolasta devojka“ u Sava centru
Vragolasta devojka

„Vragolasta devojka“ u Sava centru

U utorak, 5. maja od 20.15, u velikoj dvorani Sava centra biće uživo prenošen balet „Vragolasta devojka“ iz Royal Opera House-a u Londonu.

Balet „Vragolasta devojka“ predstavlja jednu od najvirtuoznijih koreografija Frederika Eštona.

Inspiraciju za ovo delo koje se temelji na francuskom baletu iz 1828. godine i za koje je na osnovu originalne muzike Ferdinanda Herolda, za ovu priliku prilagodio Džon Lansberi, našao je u svojoj ljubavi prema seoskom području Suffolk, u kome se i događa radnja baleta.

„Vragolasta devojka“ uključuje Eštonovu najzahtevniju koreografiju. Na briljantan način on nam govori o ljubavi Lize, kćerke, jedinice Simone, udovice i vlasnice lokalne farme, i mladog farmera Kola, ali i pokušajima njene majke da se Liza uda za Alena, sina bogatog zemljoposednika. Mladoliku strast Lize i njenog ljubavnika Kola, Ešton je izrazio serijom energičnih pas de deux.

Balet „Vragolasta devojka“ postigao je veliki uspeh na dan svoje premijere 1960. godine i do danas je ostao veliki favorit u repertoaru Royal Balleta. Balet je obogaćen humorom, ali i vrtlozima kokošaka koje plešu, mrzovoljnim stražarima i priprostim udvaračima. Ešton je u plesnu koreografiju uključio elemente nacionalnog plesa koji je balet, učinilo izrazito engleskim delom. (danubeogradu.rs)

Cena ulaznica: 1.000 RSD. Kompozitor: Ferdinand Herold. Koreografija: Frederik Ešton. Muzika: Ferdinand Herold. Dirigent: Beri Vordsvort. Uloge: Natalija Osipova, Stiven Mek Ri. Orkestar: Royal Opera House.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.