Naslovna » Izlasci » Shopping » Acer Aspire E5-551G – super cool notebook
Acer Aspire E5-551G

Acer Aspire E5-551G – super cool notebook

Poznati Acer je na test poslao model Aspire iz ekonomski orijentisane serije E5, sa oznakom E5-551G, koji stiže sa najmlađim i najpovoljnijim APU-om kompanije AMD, modelom A8-7100.

Novi procesor je namenjen za računare niže klase, ali iz AMD-a tvrde da su načinjena brojna poboljšanja, te da je novi APU i na sistemskom, ali i grafičkom frontu ipak dosta živahniji od procesora koji su se do nedavno nalazili u ovom cenovnom razredu. Jer, zaista nema ništa gore od one situacije kada kupite nov računar, a njegovo prvo startovanje i prvo podizanje web čitača traje duže od vašeg doručka. Iako je cenovno smešten u nižu klasu, Acer Aspire E5-551G nikako ne spada u računare koje ćete lako zagušiti ogromnim brojem otvorenih tabova u Chrome web čitaču. Mi smo ga detaljno istestirali i, uzevši u obzir klasu u kojoj se nalazi, doneli svoj sud.

Spolja gledano, E5-551G je svakom smislu klasičan notebook sa ekranom dijagonale od 15.6 inča. U ponudi je model istog računara sa AMD A10-7300 APU-om, koji ima četiri jezgra, a mi smo testirali najosnovniju varijantu, koju pogoni nešto svežija, ali i povoljnija varijanta APU-a sa oznakom A8-7100. Iako je povoljniji, i ovaj APU ima četiri procesorska jezgra, što je već samo po sebi velika prednost, jer konkurencija i u višim klasama nudi dvojezgarne procesore koji rade na nižim frekvencijama i imaju slabiju integrisanu grafiku.Promo24

Spolja posmatrano, Acer Aspire E5-551G neće oduševiti, niti će pokupiti nagrade za dizajn. Napravljen je od crnog polikarbonata koji je sa gornje strane finiširan efektom brušenog metala, kako bi se bar malo poboljšao osećaj u rukama, ali i fotogeničnost na promotivnim fotografijama. Kako bi cena bila niža, računar se isporučuje sa Linux OS-om, a pošto će Windows 10 biti besplatan, verujemo da će i biti najpopularnije rešenje za sve korisnike koji su do sada priratizovali svoje Windows kopije. Primerak koji smo mi testirali je baziran na AMD A8-7100 četvorojezgarnom procesoru, koji ima 2BM trećestepene keš memorije, radi na 1.8 GHz, odnosno na 3.0 GHz u Turbo režimu.

U dva od ukupno tri memorijska slota je instalirano 4GB radne memorije (LDDR3 tipa), a matična ploča je izrađena oko AMD A76M čipseta. Dakle, lako ih možete nadograditi na 6GB, jer je memorija ovog tipa već veoma jeftina. Računar podržava i veće RAM module, pa možete, ako se baš zainatite, instalirati i tri puta po 8GB radne memorije.

Odlična rešenja

Integrisana grafika, unutar APU-a, naziva se Radeon R5 i radi na 514 MHz. S obzirom na to da je ovo prvi put da se susrećemo sa AMD A8-7100 APU-om, reći ćemo i nekoliko reči o njemu. AMD APU obuhvata sistemski procesor, memorijski kontroler i drugu elektroniku, kao i grafički akcelerator – pod “jednim krovom”, odnosno u okviru jednog procesora. Predstavljen pre godinu dana, ovaj APU je, namenjen za štedljive i male notebook računare i netbook modele, ali je svoje mesto, zbog veoma povoljne cene, naknadno našao i u standardnim računarima, koji zbog svojih većih baterija, nude odličnu autonomiju rada. APU je izrađen u AMD-ovim GlobalFoundries pogonima u 28-nm procesu i ima dva CPU modula i četiri integer jezgra, koja su shodno opterećenju i termalnim mogućnostima, dinamički podešena da rade na frekvencijama između 1.8 i 3.0 GHz.

Osim procesora, tu je i Radeon R5 grafički čip, koji ima 256 GCN (Graphics Core Next) odnosno shader jedinica u okviru četiri bloka (pa tako mnogi kažu da se radi o quad-core GPU-u). Grafički čip komunicira sa sistemskom DDR3-1600 memorijom putem dual-channel memorijske magistrale. U praksi, AMD A8-7100 APU je nešto brži od aktuelne, Haswell generacije najbržih primeraka Intel Core i3 procesora, od kojih je svakako povoljniji, dok je Radeon R5 grafički čip u rangu sa GeForce 720M u verziji sa GDDR3 memorijom, što je prilično dobro s obzirom na to da se radi o integrisanom rešenju. Osim toga, čitav APU, sa svim nabrojanim stvarima, ima maksimalnu potrošnju od 19W. To znači da je namenjen i manjim, laganim prenosnicima sa ekranima dijagonale od 12 inča, ali i većim modelima niže klase.

Gledajući specifikaciju, veoma smo se obradovali kada smo videli da testirani Acer Aspire E5-551G primerak ima i dodatni grafički čip, koji je, prirodno, takođe potpisao AMD. U pitanju je mobilni GPU srednje klase – Radeon R7 M265 sa 2 GB sopstvene GDDR3 memorije, koji se aktivira onda kada pustite neku zahtevniju 3D igru ili kada notebook povežete na eksterni displej velike rezolucije. Kao i integrisani GPU, i ovaj čip podržava DirectX 11.2, ali ima veći broj shader jezgara (384), daleko jači sistem za rad sa teksturama (24 TMU) i 8 ROP (raster operator) jedinice. Pored toga, sa memorijom koja je znatno brža od sistemske, komunicira putem 128-bitne magistrale. Grafički čip je podešen na 825 MHz, u turbo režimu ide i do 980 MHz, a njegove performanse su uporedive sa GeForce GT 730M i GT 830M mobilnim GPU-ovima iz konkurentske NVIDIA-e, u zavisnosti od toga da li memorija radi na 1800 MHz ili 2 GHz.

Acer Aspire E5-551G

Izdržljiv i robustan

Osim većih gabarita i profila od čak 30 milimetara, kao i mase od 2.5 kilograma, druga činjenica koja nedvosmisleno ukazuje na to da se radi o notebook računaru niže klase je svakako TN Film LCD panel rezolucije od 1366 x 768 piksela. U pitanju je ekran prosečnog kvaliteta koji će zadovoljiti osnovne potrebe, ali ako želite da se “razmašete”, svakako ćete iskoristiti ugrađeni HDMI konektor i računar, barem kod kuće, povezati na neki od sve jeftinijih 24-inčnih Full HD monitora. Pored HDMI izlaza, tu je i D-Sub (VGA) konektor, koji uvek može da zatreba tokom prezentacija, zatim jedan posebno obeleženi USB 3.0 port, dva USB 2.0, LAN konektor, 3.5 mm audio priključak i čitač SDxx kartica.

Wireless konekcija je 802.11 b/g/n tipa (AC-draft je izostao), ali je zato tu najmoderniji Bluetooth v4.0. Pošto se radi o “velikom” notebook-u, bilo je prostora i za optički drajv koji je istovremeno i DL-DVD rezač (u pitanju je poznata Matshita DVD-RAM UJ8E2Q), dok se na mestu hard diska našao 2.5” magnetni hard disk koji je proizveo Seagate (oznaka ST500LT012-1DG142).

Jedna od bitnijih stvari pri ocenjivanju kvaliteta jednog prenosnog računara je i njegova tastatura. Nju ne možete zameniti, a vrlo retko ćete priključivati eksternu, pa ako se desi da je ona neugodna i loša, rad na tom modelu može vam postati prava noćna mora, koliko dobar bio ostatak hardvera.

Na svu sreću, Aspire E5-551G ima odličnu chiclet (island) tastaturu, na kojoj svaki taster ima sopstveni mehanički aktuator i koja, zbog dovoljno prostora, ima i odvojeni numerički deo. Tasteri imaju dug i “zdrav” hod, kao i ugodan odziv, odnosno klik. Veći tasteri nisu “kilavi” i mogu se pritisnuti na bilo kom delu uz pravilan povratni odgovor. Nekima će možda biti i previše tvrda, bar u prvih nekoliko minuta, ali to je dobar znak i na to se lako možete navići.

Trackpad takođe zaslužuje reči hvale. Velik je, podržava multi-touch i ima vrlo kvalitetan klik mehanizam, koji deluje da se neće pokvariti ni nakon milion klikova. Kada su ulazni periferni uređaji u pitanju, Acer od nas dobija čiste petice – naravno, u okviru cene u kojoj se nalazi Aspire E5-551G. Te petice nikako ne znači da je tastatura u rangu sa onim na Lenovo ThinkPad T modelima, odnosno da je trackpad uporediv sa senzorima koji se ugrađuju na Apple MacBook Pro. Ugrađena je i solidna web kamera – Acer Crystal Eye HD, koja podržava snimanje video klipova u 1280 x 720 rezoluciji. Ipak, ne treba očekivati nivo koji nude prednje kamere najboljih mobilnih telefona, jer Acer-ova kamera ne radi baš najbolje kada niste u veoma osvetljenom ambijentu.

Ne može se reći da je Aspire E5-551G jedan od onih atraktivnih, tananih laptopova, ali je svakako izdržljiv i robustan, pa deluje da će vas dugo služiti. Kada sebe častite novijim, ostaće još dugo vremena u službi onoga kome ga budete poklonili ili prodali. Ekran rezolucije koja tek malo nadmašuje 720p režim, sada su prevazišli i mobilni telefoni sa daleko manjim ekranima, ali će zato ovaj grafički mod odlično prijati starijim osobama.

Kultura rada ovog računara je izuzetna, a to smo i očekivali od veoma štedljivog AMD APU-a, koji je po termičkim osobinama namenjen znatno manjim i toplijim prenosnicima koje je daleko teže držati hladnim. Dosta veći kuleri unutar Aspire E5-551G računara drže A8-7100, pa čak i odvojeni Radeon R7 hladnim čak i kada ih opteretite. Još jedna prednost štedljivog APU-a unutar većeg prenosnog računara, ispoljava se i kod autonomije. Šestoćelijska baterija kapaciteta od 56Wh na testu tokom prosečnog opterećenja, nudi više od pet časova autonomije. Kada ga malo više opteretite, opet će izdržati više od 4 sata, što je dovoljno da, recimo, tokom dužeg leta avionom, pogledate dva filma. Ovo su sasvim dobrih rezultati za računar koji ima standardni hard disk i dodatni grafički procesor.

U rezimeu dolazimo do zaključka da je ovako konfigurisani Acer Aspire E5-551G sasvim dobar notebook koji nudi sve, pa i više od onoga što se u ovoj klasi može očekivati. Tu su prilično dobre performanse, dovoljno prostora na hard disku, solidne grafičke mogućnosti, odlična autonomija i kvalitetna tastatura i trackpad. Po ceni koja je samo malo viša od 300 evra, teško da bismo mogli da očekujemo više. Od nas dobija toplu preporuku!

Cena (sa PDV-om): od 44.990 RSD.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.