Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradski barok: Kamerna muzika u Versaju
Beogradski barok (foto: Grzegorz Sperski)
Beogradski barok (foto: Grzegorz Sperski)

Beogradski barok: Kamerna muzika u Versaju

U okviru ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala (BELEF), u nedelju, 12. jula od 20.30, u Kući kralja Petra I na Senjaku nastupiće ansambl Beogradski barok.

Koncert pod nazivom „Kamerna muzika u Versaju“ predstavlja svojevrsno putovanje ansambla kroz muziku francuskog baroka.

U okviru programa biće izvedena dela kompozitora oca i sina, Marena i Rolana Marea, kao i najistaknutijeg predstavnika francuskog visokog baroka Žan-Filip Ramoa.

Prefinjeni zvuk baroka

Od početaka trio sonate u Francuskoj, do virtuoznih koncerata koji kao da najavljuju stvaranje nove forme (klavirskog tria), članovi ansambla Beogradski barok imaće priliku da se predstave kroz kamerno muziciranje ali i u zahtevnim solističkim ulogama kroz istaknute deonice svojih instrumenata.

U specifičnom koncertnom prostoru koji nudi Kuća kralja Petra I ansambl dalje razvija ideju da kroz manje formalnu atmosferu približi publiku umetnicima i prefinjenom zvuku baroknih instrumenata koji su prava retkost u našoj sredini.

Nastupaju:
Katarina Aleksić i Katarina Popović – barokne violine; Srđan Stanić – viola da gamba; Jovana Topalov – čembalo.

Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Koncerti Beogradskog baroka su više puta emitovani na radiju, televiziji i internetu.

Ulaznice po ceni od 200 RSD moći će da se kupe na ulazu, a broj mesta je ograničen.

Koncert se realizuje uz pomoć Sekretarijata za kulturu grada Beograda, izvršni producent koncerta je Centar beogradskih festivala. (danubeogradu.rs)