Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov u Kolarcu 10. oktobra
Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov (foto: Milovan Milenković)
Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov (foto: Milovan Milenković)

Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov u Kolarcu 10. oktobra

Još jedan koncert najavili su Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov. Pošto su u februaru prvi put nastupili zajedno, dva muzičara ponovo će biti u Zadužbini Ilije M. Kolarca, 10. oktobra od 20.00.

Za svoj drugi nastup u Kolarcu, Bojan i Vasil pripremaju nešto drugačiji repertoar, koji će svakako i ovoga puta biti sastavljen od njihovih autorskih kompozicija i poznatih dela moderne muzike.

Dobra saradnja sa producentima Rahmanijem i Ucetom se nastavila tokom godine, tako da će nas i ovoga puta obradovati delom posvećenom elektronskoj muzici, ali ovoga puta oni neće biti jedini gosti na koncertu

Pored beogradske, ovaj duo obradovaće i novosadsku publiku, i to samo dan kasnije – 11. oktobra u Sinagogi.

Bojan i Vasil spadaju u grupu domaćih jazz muzičara, koji su postavili standarde mešanja modernog jazz jezika sa balkanskim muzičkim nasleđem, obojica imaju bogate i uspešne karijere, brojne autorske albume i nagrade, kao i saradnju sa najvećim imenima jazz i moderne muzike.

Ulaznice po ceni od 1.100 i 1.400 RSD mogu se kupiti na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Vasil Hadžimanov

Dobro je poznat domaćoj publici, a izdvojio se kao jedan od prvih kompozitora na ovim prostorima koji kombinuje balkanske, tradicionalne folk ritmove i zapadne, moderne muzičke stilove (jazz, funk, rock, world music…) na svoj, potpuno autentican način.

Od 2001. godine, kada je objavio album „11 razloga za…“, Vasil Hadžimanov Band broji pet audio izdanja, veliki broj nagrada, nastupa na eminentnim festivalima širom evrope i sa brojnim velikanima savremene jazz scene. Poslednji, peti album, snimljen je live, u okviru turneje, sa gostom na saksofonu, David-om Binney-em. Album je trenutno u produkciji.

Vasil je krajem protekle godine, između ostalih, dobio i nagradu „Vojin Draškoci“ za doprinos muzičkom stvaralaštvu nadahnutom tradicionalnom muzikom. Nagradu dodeljuju World Music asocijacija Srbije i magazin Etnoumlje. Ove godine postaje dobitnik i Zlatne značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Sva izdanja VHBand-a i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Bojan Zulfikarpašić

Rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde je uvaženo ime francuske jazz scene, ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je najvećih priznanja u jazz muzici.

Prvi autorski album za solo klavir objavio je 2001. pod nazivom „Solobsession“ i s njim je stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere su: nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književnosti (2002), nagrada „Django Reinhardt“ Francuske akademije za muzičara godine, Evropska jazz nagrada „Hans Koller“ za najboljeg evropskog džez umetnika (2005) i francuska nagrada „Les victoires du jazz 2007“ (u prevodu: „Pobednici u džezu“) za najbolji album godine („Xenophonia“)

Za svoj poslednji album „Soul Shelter“ iz 2012. Godine, Bojan Zulfikarpašić je dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj u oblasti džeza, „Victoires du jazz“, kao i zvanje najboljeg džez muzičara.

Poslednji nastup u Beogradu, Bojan Z je imao je početkom 2013. godine u Sava centru, kada je nastupio sa sesktetom.