Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani knjige i Kalemegdanski sutoni 2015 na Kalemegdanu
Dani knjige i Kalemegdanski sutoni na Kalemegdanu; UP "Cvijeta Zuzorić"

Dani knjige i Kalemegdanski sutoni 2015 na Kalemegdanu

Manifestacije Dani knjige i Kalemegdanski sutoni svečano su otvorene sinoć u UP „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, a po prvi put zajedno ih organizuju JP „Beogradska tvrđava“, Muzička omladina Beograda i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS).

Kalemegdanski sutoni

Manifestacija Kalemegdanski sutoni, koje Muzička omladina Beograda 47. put predstavlja ljubiteljima muzike, ove godine po prvi put imaće i književni program.

Na prvom koncertu u UP „Cvijeta Zuzorić“ predstavili su se Akademski hor „Obilić“, Akademsko kulturno umetničko društvo Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“, dirigent Darinka Matić Marović, solisti: Dejan Maksimović, tenor, prvak beogradske opere, Mirko Milanović, tenor, Ivo Brković, bariton, Darko Manić, bas, Miljan Zeković, harmonika i instrumentalni sastav hora „Obilić“.

Večeras, 22. juna od 19.30, nastupiće Nataša Tasić Knežević (sopran) i Aleksandar Knežević (klavir) na koncertu „I romanska i solo pesma“. U sredu, 23. juna od 19.30 publiku očekuje prvo književno veče u okviru manifestacije, na kojem će biti predstavljen roman Filipa Pota „Portnojev sindrom“ (Paideia). O romanu će govoriti književnica Sanja Domazet i direktor Izdavačke kuće Paideia Petar Živadinović.

Koncerti i književne večeri na Kalemegdanu nastavljaju se do 1. jula.

Dani knjige

Manifestacija Dani knjige zamišljena je kao obnavljanje sećanja na 1927. godinu kada je književnik Velimir Živojinović Masuka podstakao organizovanje sajma knjiga u Beogradu.

Prva takva izložba knjiga i program organizovani su u Beogradu 1930. godine, a Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ 1931. godine organizovalo je prve Dane knjige u Umetničkom paviljonu.

Dani knjige mogu se smatrati prvim zvaničnim sajmom knjiga u Srbiji.

Obnavljanje manifestacije je način da se obnovi i sećanje na važan korpus nematerijalnog srpskog nasleđa iz oblasti izdavaštva i kulture međuratnog perioda.

Manifestacije na Kalemegdanu traju do 1. jula. (danubeogradu.rs)

Dani knjige - program

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.