Naslovna » Izlasci » Festivali » Dva festivala u jednom: 10. Festival rane muzike i 15. Dani orgulja
Dva festivala - Festival rane muzike
Festival rane muzike

Dva festivala u jednom: 10. Festival rane muzike i 15. Dani orgulja

U Beogradu će se, u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Studija za ranu muziku, od 13. juna do 6. jula održati dva međunarodna festivala – 10. Festival rane muzike i 15. Festival Dani Orgulja – Dies organorum.

Tokom više od tri nedelje, u prostorima Kolarčeve zadužbine, Jevrejske opštine, crkve svetog Petra, Katedrale Blažene Djevice Marije i Muzeja nauke i tehnike, publika će imati priliku da čuje 19 koncerata u izvođenju značajnih inostranih i domaćih ansambala i solista koji sviraju na istorijskim instrumentima, a pristupačna cena karata od samo 300 RSD po koncertu omogućiće velikom broju ljubitelja klasične muzike da uživaju u vrhunskom izvođaštvu ansambala i solista koji će izvoditi dela od baroka do današnjice.

Oba festivala ove godine proslavljaju svoje jubileje – Festival rane muzike proslavlja svoju desetogodišnjicu, dok Festival orgulja 15 godina postojanja.

10. Festival rane muzike

Baroknim gala koncertom u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u subotu, 13. juna od 20.00, biće otvoren 10. Festival rane muzike, na kome će nastupiti združeni Barokni orkestar festivala, sačinjen od članova ansambala ­ Die Kölner Akademie iz Nemačke, Il Rossignolo iz Italije, New Trinity Baroque iz SAD-a, Beogradski barokni solisti i orkestra Nove beogradske opere.

Pod dirigentskom upravom Predraga Goste, koji je ujedno i umetnički direktor Festivala i koji će na ovom koncertu da diriguje sa čembala, ovaj veliki barokni orkestar izvešće najlepše operske arije i instrumentalne kompozicije poznatih baroknih kompozitora kao što su Hendl, Persl, Vivaldi, Lili i Lokateli, na istorijskim instrumentima.

Na koncertu će se predstaviti vokalni i instrumentalni solisti kao što su soprani Radoslava Vorgić i Ana-Marija Brkić, kontratenor Bojan Bulatović, mecosopran Dragana Popović, bas-bariton Sreten Manojlović, violinista Ilija Korol, barokni oboista Martino Noferi i drugi. Ovaj koncert, u vidu gostovanja, biće izveden i dan ranije u jevrejskoj sinagogi u Novom Sadu.

U nedelju, 14. juna, očekuju nas dva koncerta – Italijanski ansambl I Bassifondi nastupiće sa programom Italijanski karavan u holu Kolarčeve zadužbine od 18.00, a nemački barokni orkestar Kelnska akademija (Die Kölner Akademie) pod upravom Majkla Aleksandra Vilensa proslaviće godišnjice Moltera, Fišera i Vagenzajla od 20.00.

Kelnska akademija nastupa ponovo i 16. juna u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru, u programu Barokni koncerti za orgulje (solista je Ivan Božičević), koji ujedno predstavlja i svojevrsnu najavu 15. međunarodnog festivala Dani orgulja.

Na ovogodišnjem Festivalu rane muzike će nastupiti i ansambli Tempera barocca iz Srbije (Kolarac, 15. jun), Il Rossignolo iz Italije (Kolarac, 18. jun), New Trinity Baroque iz SAD i Cantus Belgradensis (Crkva sv. Petra, 20. jun), Artemandoline iz Luksemburga (Kolarac, 21. jun), Block6 The Hague koji čine mladi blok-flautisti iz Švajcarske, Holandije, Francuske i Japana (Crkva sv. Petra, 23. jun), beogradski ansambl Temenos (Kolarac, 24. jun), kao i ansambl Antiphonus iz Hrvatske, uz tenora Krešimira Špicera (Kolarac, 26. jun).

Tajvansku gambistkinju Šen-ju Čang pratiće na čembalu Olga Petrović (Jevrejska opština, 22. jun), a solističke koncerte održaće poznati lautista Edin Karamazov (Kolarac, 17. jun) i izvanredni barokni violončelista Andre O’Nil iz SAD-a (Jevrejska opština, 19. jun).

Dva festivala - Dani orgulja: Die Kölner Akademie
Dani orgulja: Die Kölner Akademie

15. Dani orgulja

15. međunarodni Festival orgulja svečano će otvoriti u četvrtak, 25. juna od 20.30, Hor RTS-a i orguljaš Zoltan Borbelj pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića. Oni će izvesti mise Morisa Diriflea u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru.

Publika će do 6. jula imati priliku da čuje i resitale nemačkog orguljaša Jorga Halubeka (1. jul), Austrijanca Volfganga Rajsingera (6. jul), kao i duo Pjetra Paskvinija i Frančeska Zuvadelija iz Italije (3. jul), koji će izvesti program za orgulje četvororučno.

Takođe, kao i prethodnih godina, i najmlađa publika će imati priliku da se upozna sa najvećim instrumentom, i to u Muzeju nauke i tehnike 28. juna od 11.00.

Ulaznice

Značajno je istaći i da su se organizatori zaista potrudili da obe muzičke manifestacije budu pristupačne svim ljubiteljima klasične muzike – cene karata za sve koncerte Festivala rane muzike iznose samo 300 RSD, uz popuste od 20% za pet i više koncerata, 30% za sve koncerte, kao i 50% za studente uz indeks, na sam dan koncerta (kao što je običaj u inostranstvu).

Karte se mogu kupiti svakoga dana na blagajni Kolarčeve zadužbine, kao i jedan san pre početka koncerata u dvoranama gde se koncerti održavaju. Ulaz na koncerte festivala Dani orgulja je slobodan.

Ova dva festivala su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Italijanski kulturni centar, Gete Institut, Ambasada Švajcarske, Austrijski kulturni forum, Nacionalni kulturni fond Luksemburga, Makris fondacija iz SAD, i mnogi drugi. Za više informacija, posetite festivalranemuzike.com i kcb.org.rs. (danubeogradu.rs)

Artemandoline - Luksemburg
Artemandoline – Luksemburg

Programi

X Festival rane muzike

Subota, 13. jun (20.00) Kolarac – svečano otvaranje
Barokni gala koncert

Nedelja,14. jun (18.00) Kolarac
Italijanski karavan: Simone Vallerotonda i I Bassifondi (Italija)

Nedelja,14. jun (20.00) Kolarac
Rođendani i godišnjice (Wagenseil, Molter, Fischer)
Die Kölner Akademie (Nemačka), dir. M.
Willens (SAD/Nemačka)
Solisti: Ilia Korol (Austrija), Karolina Bäter (Nemačka), Bojana Dimković (Srbija/UK), Martino Noferi, barokna

Ponedeljak, 15. jun (21.00) Hol Kolarca
Stylus Fantasticus
Ansambl Tempera Barocca (Srbija)

Sreda, 17. jun (20.00) Hol Kolarca
Edin Karamazov, lauta i teorba (BiH/Hrvatska)

Četvrtak, 18. jun (20.00) Hol Kolarca
L’arte della trio sonata
(Telemann, Schultze, Sammartini, Marais, Marini…)
Ansambl Il Rossignolo (Italija)

Petak, 19. jun (20.00) Jevrejski centar za kulturu
J. S. Bach: Svite za violončelo solo
André Laurent O’Neil, barokno violončelo (SAD)

Subota, 20. jun (20.00) Crkva Sv. Petra
Buxtehude: Membra Jesu Nostri
New Trinity Baroque (SAD) i Cantus Belgradensis (Srbija), dir. Predrag Gosta

Nedelja, 21. jun (19.00) Hol Kolarca
L’Europa barroca del mandoline
Ansambl Artemandoline (Luksemburg)

Ponedeljak, 22. jun (20.00) Jevrejska opština
J. S. Bach: Sonate za viola da gambu i čembalo
Shen-ju Chang, viola da gamba (Tajvan/Austrija) i Olga Petrović, čembalo (Srbija/Austrija)

Utorak, 23. jun (20.00) Crkva Sv. Petra
Beati Omnes
Ansambl Block6 The Hague (Holandija)

Sreda, 24. jun (20.00) Jevrejska opština
Muzika iz vremena kralja Luja XIV
Ansambl Temenos (Srbija)

Petak, 26. jun (20.00) Hol Kolarca
Monteverdi: Il Combatimento i madrigali
Ansambl Antiphonus (Hrvatska) i Krešimir Špicer, tenor (Hrvatska /Francuska)

Dani orgulja

Utorak, 16. jun (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Uvodni koncert
Barokni koncerti za orgulje
Ansambl Die Kӧlner Academie
dirigent: Majkl Vilens (Nemačka)
orgulje: Ivan Božičević

Četvrtak, 25. jun (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75

Svečano otvaranje
Mise Morisa Diriflea
Hor Radio-televizije Srbije
dirigent: Vladimir Kranjčević
solisti: Nataša Jović Trivić, mecosopran i Marko Pantelić, bariton
orgulje: Zoltan Borbelj

Nedelja, 28. jun (11.00)
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51

Koncert za decu
Kako se slušaju orgulje
Marija Družijanić, orgulje i učenici orgulja MŠ Stanković

Sreda, 1. jul (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75

Jorg Halubek (Nemačka)

Petak, 3. jul (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75

Duo Pjetro Paskvini i Frančesko Zuvadeli (Italija)

Ponedeljak, 6. jul (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75

Volfgang Rajsinger (Austrija)

Letnja škola orgulja
Radionice i predavanja za učenike i studente orgulja koje će voditi gosti Festivala Jorg Halubek (2. i 3. jul), Pjetro Paskvini i Frančesko Zuvadeli (4. jul) i Volfgang Rajsinger (7. i 8. jul).