Naslovna » Izlasci » „Eko kuća“ od 21. do 28. juna na Trgu Republike
Eko kuća

„Eko kuća“ od 21. do 28. juna na Trgu Republike

Manifestacija „Eko kuća“, pod sloganom „Budućnost je sada“, biće održana u okviru Evropske nedelje održive energije, od 21. do 28. juna na Trgu Republike.

U okviru manifestacije biće prezentovani proizvodi koji štede električnu energiju i koji su dostupni na našem tržištu.

– Naše društvo je u ovom segmentu u začetku, ali to ne znači da mi ne treba da se bavimo ovim temama, već upravo suprotno i na taj način teme održivog razvoja i organskog stila života približimo javnosti – rekao je direktor festivala Organic live fest i organizator manifestacije „Eko kuća“, Nikola Bulj.

Projekat predstavlja energetski najefikasniji način življenja kroz sisteme zelene gradnje, korišćenje energetski efikasnih i ekoloških izolacionih materijala, energetski efikasne kućne aparate, solarne panele za proizvodnju električne energije i zagrevanje vode, promocije i način dobijanja energetskog pasoša kao i putem seminara.

Brvnara na Trgu

„Eko kuća“ biće predstavljena modelom brvnare koja će sa jedne bočne strane biti otvorena kako bi svi posetioci mogli da vide proizvode kompanija učesnica.

Pošto se zidovi rade od polu oblica, jedan unutrašnji zid biće izolovan izolacionim materijalima. Krov će nositi solarne kolektore za zagrevanje vode (kompletan sistem) i panele za proizvodnju el. energije koji napajaju sve uređaje „Eko kuće“. Tu je i kotao na bio masu (pelet).

Unutar kuće biće postavljena dnevna soba i kuhinja sa kućnim energetski efikasnim uređajima (TV, frižider, grejna ploča..). Postaviće se i softver za merenje potrošnje svih aparata brvnare (od klima uređaja do kuhinjskih aparata). Segment reciklaže biće promovisan postavljanjem kanti za sortiranje, kao i akcijom sakupljanja elektronskog otpada.

Učesnici su društveno odgovorne kompanije koje u svojoj ponudi imaju energetski efikasne proizvode. „Eko kuća“ svim posetiocima daje uvid o prednostima ekoloških i energetski efikasnih proizvoda, kao i način dobijanja energetskog pasoša, a biće održan i seminar na temu energetske efikasnosti.

Konačno, „Eko kuća“ predstavlja jedinstvenu priliku gde se na jednom mestu mogu dobiti sve neophodne informacije o unapređenju energetske efikasnosti životnog i poslovnog prostora.

Značaj realizacije projekta „Eko kuća“ ogleda se u edukaciji najšire populacije kako bi se usvojila i primenila osnovna znanja o energetskoj efikasnosti i na taj način umanjila potrošnja prirodnih resursa. Podizanjem nivoa svesti sugrađana o ovoj temi možemo očekivati i rast ovog dela privrede, pa je značaj projekta utoliko veći.

Kroz svakodnevne prezentacije proizvoda kompanija učesnika, projekat direktno komunicira sa posetiocima što predstavlja najbolji način edukacije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.