Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Evropska atletika: Čuda maratona Belog grada
Evropska atletika - o Beogradskom maratonu

Evropska atletika: Čuda maratona Belog grada

U sredu, 10. juna, na sajtu evropske atletske organizacije – Evropska atletika (EA), na naslovnoj strani i kao prva vest pojavio se tekst o Beogradskom maratonu „Čuda maratona Belog grada“ sa osvrtom na 28. izdanje održano pre gotovo dva meseca 18. aprila.

Beogradski maraton je prva trka u Evropi o kojoj se pojavio ovakav tekst na sajtu EA.

Autor teksta Piter Metjus, u razgovoru sa direktorom Beogradskog maratona Dejanom Nikolićem, mnogobrojnim čitaocima izuzetno popularnog i uticajnog atletskog sajta, otkriva mnoge interesantne stvari o istoriji i sadašnjosti Beogradskog maratona.

Metjus tekst počinje informacijom da Evropska atletika i Beogradski maraton sarađuju dugi niz godina na različitim projektima u cilju popularizacije atletike i pokreta trčanja, a da posebno mesto u toj saradnji zauzima Beogradski maraton i zajednička želja da on posluži kao primer dobre organizacije mnogobrojnim trkačima iz Evrope i celog sveta.

Trčanje za sve

Poseban deo teksta posvećen je projektu „Trčanje za sve“ (Running 4 All) i standardima i sistemu bezbednosti u organizaciji uličnih trka i maratona koji je EA pokrenula u cilju standardizacije organizacija ovakvih događaja i promocije trčanja i aktivnog i zdravog načina života.

Beogradski maraton je bio prvi ovakav događaj u Evropi koji je dobio sertifikat EA za kvalitet i bezbednost, u aprilu ove Metjus se osvrće i na činjenicu da je Beogradski maraton, zahvaljujući svom konceptu, da se sastoji iz tri trke – maratona, polumaratona i Trke zadovoljstva – praktično otvoren svim kategorijama stanovništva.

Kao posebno značajno Metjus pominje i organizaciju Dečijeg maratona koji se tradicionalno održava nedelju dana pre Beogradskog maratona u Beo zoo vrtu uz učešće najbržih beogradskih predškolaca, u cilju popularizacije atletike i uvođenja zdravog načina života za najmlađe. Metjus, kao izuzetno značajno, ističe da se sva deca u ovom događaju osećaju kao pobednici, bez obzira na plasmane koje ostvare u samoj trci.

Humanitarni karakter

Autor, dalje, u vrlo pozitivnom tonu, gotovo nadahnuto, nastavlja sa opisom događaja i same staze maratona opisujući je kao interesantnu, a posebno ističući lepote Beograda, njegovu dugu istoriju i tradiciju, interesantnu arhitekturu, naglašavajući da sve veći broj turista iz godine u godinu posećuje Beograd.

U nastavku teksta, Metjus opisuje i unapređenja na ovogodišnjem maratonu, ali i novine koje su posebno značajno uticale na kvalitet organizacije, povećan broj učesnika i dalju popularizaciju trčanja. U tom delu teksta ističe se da su ove godine, po prvi put, organizovana Prvenstva Srbije za učenike srednjih škola, za studente i za korporacije u štafetnom polumaratonu, kao i da je putem livestream-a Beogradski maraton po prvi put praćen u celom svetu.

Takođe se opisuje i humanitarni karakter ovog značajnog događaja i u tom delu organizacije početak saradnje sa Fondacijom Novak Đoković, kao i učešće velikog broja osoba sa invaliditetom.

Piter Metjus svoj tekst zaključuje konstatacijom da je 28. SuisseGas Beogradski maraton bio kompletan uspeh u svim segmentima organizacije i da, nije samo potvrdio, već je i unapredio svoje mesto najznačajnijeg tradicionalnog sportskog događaja u Srbiji. (danubeogradu.rs)