Naslovna » BG svaštara » Književnost » Janis Varufakis: Ovaj svet može da bude bolji
Janis Varufakis: Ovaj svet može da bude bolji

Janis Varufakis: Ovaj svet može da bude bolji

U izdanju Kreativnog centra, nedugo posle grčkog izdanja, objavljena je knjiga „Ovaj svet može da bude bolji“ koju je napisao Janis Varufakis, aktuelni ministar finansija u Grčkoj.

Knjiga čiji je podnaslov „Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji“ nastala je u pokušaju da se pruži odgovor na pitanje o tome otkud ovolika nejednakost u današnjem svetu i da se termini kao što su „tržišno društvo“, „dobit“ i „javni dug“ približe svima, pa čak i onima koje ekonomija ne zanima.

Onaj koji ne ume jednostavnim jezikom da objasni složene probleme i pojmove – verovatno ih ni sam ne razume dovoljno dobro. A kako za ekonomiju tvrdi da je previše važna da bi se prepustila samo ekonomistima, Janis Varufakis se prihvatio zadatka da svojoj ćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima objasni otkud sva ta nepravda u današnjem svetu i kako se protiv nje boriti.

„Nemoj nikada da podlegneš iskušenju racionalizacije nejednakosti koju danas, kao dete, smatraš neprihvatljivom“ – jedna je od poruka koju svojoj ćerki upućuje Janis Varufakis.

U skladu sa svojim imidžom ministra bez kravate koji piše blog i radi kao konsultant u kompaniji za igrice, Janis Varufakis nam u ovoj knjizi najsloženije ekonomske pojmove približava koristeći se paralelama s popularnom kulturom.

• Zašto su britanski kolonizatori napali Australiju, a ne australijski Aboridžini Englesku, i kakve to ima veze sa svetskom ekonomskom krizom?
• Možemo li iz klasika naučne fantastike, kao što su roman „Frankenštajn“ ili film „Blejd raner“, naučiti nešto o ekonomiji i njenom uticaju na čoveka?
• Da li u svetu u kojem živimo svi mi počinjemo da ličimo na junake iz filmske trilogije „Matriks“?
• Hoće li čovečanstvo na kraju istrebiti samo sebe, poput bezumnog virusa, ili pak postoji nada da svet može da bude bolji?

Velika ekonomska nejednakost

Onaj koji ne ume jednostavnim jezikom da objasni složene probleme i pojmove tako da ih može razumeti svako, bez obzira na starost ili nivo obrazovanja – verovatno ih ni sam ne razume dovoljno dobro.

Janis Varufakis poduhvatio se teškog zadatka da ispriča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna njegovoj ćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima. Sigurni smo, međutim, da će ova knjiga biti jednako zanimljiva i poučna svima onima koje zanimaju odgovori na pitanja o tome otkud sva ta nepravda i nejednakost u današnjem svetu, kako nastaju razorne finansijske krize i u kom pravcu treba razmišljati i delati da bi se situacija promenila nabolje.

Knjiga započinje istorijskom analizom nastanka velike ekonomske nejednakosti koja obeležava današnji svet.Janis Varufakis: Ovaj svet može da bude bolji

Autor analizira splet istorijskih i geografskih okolnosti koji je doveo do toga da neki narodi požele da kolonizuju one druge i počnu da koriste njihovu zemlju i resurse za svoje potrebe. Istovremeno se pokazuje kako je razvoj tržišne razmene, od prvih civilizacija do savremenih kapitalističkih ekonomija, doveo i do društvenog raslojavanja i pojave velikih razlika unutar populacija pojedinih zemalja, a ne samo među nacijama.

Ovo istorijsko objašnjenje ipak se u najvećoj meri usredsređuje na logiku određenih institucija bez kojih savremeni poredak ne bi bio moguć: institucija kao što su ‘novac’, ‘dug’, ‘zajam’ ili ‘kamata’. Autor posebno insistira na razlici između životne i tržišne vrednosti dobara, ističući da u današnjem svetu prevlađuju tržišne vrednosti i pokušaj da se svi aspekti naših života svedu na njih.

Pesimistična vizija čovečanstva

Kako se, međutim, ovo tržišno društvo odražava na savremenog čoveka, njegove životne uslove i vrednosti? To je tema drugog dela knjige, u kojem autor pruža prilično pesimističnu viziju današnjeg čovečanstva, ali istovremeno insistira na značaju kritičkog razmišljanja, želje za promenom i, najzad, neke vrste kolektivnog optimizma.

Varufakis na nizu primera iz književnosti i filma pokazuje kako upečatljiva fantastična dela nikada nisu čisti plodovi imaginacije, već da uvek sadrže reakciju na aktuelno društveno stanje i upozorenje na to kako možemo završiti ako nastavimo da se ponašamo na određeni način.

Poslednji odeljak knjige oslanja se na metafore iz filmske trilogije „Matriks“, gde srećemo distopijsko društvo u kojem su mašine zavladale svetom, dok su ljudi njihovi robovi i pri tome su, što je najgore, potpuno nesvesni stvarnosti u kojoj se nalaze.

Autor poredi to stanje sa savremenim društvom, u kojem je prosečan čovek uhvaćen u mašinu kapitalizma i zarobljen u svetu kojim vladaju bankari i moćnici, dok se nejednakost povećava, oskudni resursi nestaju, a životna sredina ubrzano propada. Da li će čovečanstvo na kraju samo sebe istrebiti, poput bezumnog virusa, ili ipak postoji nada da svet može biti bolji? Naslov knjige sugeriše da autor veruje u optimističniji scenario, ali se postavlja pitanje o tome kako se trgnuti iz položaja u koji smo zapali.

U prvom delu „Matriksa“ protagonista Neo suočen je sa odlučujućim izborom – popiti crvenu pilulu i sagledati svet onakav kakav zaista jeste ili popiti plavu pilulu i ostati u blaženom neznanju. Osnovna poruka ove knjige jeste da treba izabrati suočavanje s realnošću, ma koliko bolno i neprijatno ono bilo, umesto lažne sigurnosti koju pruža ideologija. Ipak, kao što je u filmu uzimanje crvene pilule tek prvi korak u oslobađanju pojedinca od represivnog sistema, tako ni ova knjiga ne daje gotova rešenja, već samo skup teorijskih alata i pojmova koji nas mogu voditi u daljem promišljanju.

Izbor između toga da li ih ostaviti na stranama ove knjige ili ih nadograditi budućim čitanjem i razmišljanjem – ostaje na čitaocu.

Janis Varufakis – ukratko

Janis Varufakis rođen je 1961. godine u Atini. Posle srednje škole upisao se na studije matematike i ekonomije na univerzitetima u Eseksu i Birmingemu. Doktorirao je na Univerzitetu u Eseksu, a zatim je predavao na univerzitetima u Velikoj Britaniji, Australiji, Belgiji, SAD i Grčkoj.

Sada je šef Katedre za političku ekonomiju Fakulteta ekonomskih nauka Atinskog univerziteta. Napisao je više knjiga iz oblasti ekonomije. U njima i najsloženija ekonomska pitanja objašnjava jednostavnim jezikom i bez nepotrebnih mistifikacija. Poznat je i kao veliki bloger i gejmer.

Od 2012. godine radi za Korporaciju Valv (Valve Corporation), jednu od najmoćnijih i najvažnijih u industriji video-igara. Tu je analizirao virtuelni Steam market i prodaju u okviru popularnih igara kao što su Dota 2, Counter‑Strike i Taem Fortress – nešto što je Korporaciji Valv donelo milione dolara. O svom radu za Korporaciju Valv Varufakis piše na svom blogu.

Janis Varufakis je izabran za poslanika partije SIRIZA na grčkim parlamentarnim izborima u januaru 2015, nakon kojih je preuzeo dužnost ministra finansija u vladi Aleksisa Ciprasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.