Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Dragoslav Mihailović – Kad su cvetale tikve
Laguna: Dragoslav Mihailović - Kad su cvetale tikve

Laguna: Dragoslav Mihailović – Kad su cvetale tikve

Izdavačka kuća Laguna objavljuje čuveni roman „Kad su cvetale tikve“ koji je napisao Dragoslav Mihailović. Stara, nova knjiga biće u prodaji od 5. juna u svim knjižarama „Delfi“.

Najznačajniji roman jugoslovenskog „crnog talasa“ prvi put je objavljen 1968. godine i zauzima značajno mesto u srpskoj književnosti i kulturi XX veka. Izdavačka kuća Laguna najavila je da će objaviti sabrana književna dela Dragoslava Mihailovića.

Prekretničko delo

Roman „Kad su cvetale tikve“ ima oblik monološke ispovesti: nekadašnja bokserska nada sa Dušanovca Ljuba Sretenović seća se događaja s kraja četrdesetih i početka pedesetih godina koji su ga oterali u emigrantsku čamu Švedske.

Osnovna linija zapleta tiče se zbivanja u Ljubinoj porodici i njegovoj sportsko-ljubavničkoj karijeri, ali sve je to određeno i oplemenjeno pozadinom širih društvenih zbivanja. Mihailovićev roman je tako postao jedno od prvih umetničkih dela koja su dodirnula temu Informbiroa.

– Roman „Kad su cvetale tikve“ spada u prekretnička dela od kojih počinju nove tendencije literarnog razvitka – napisao je Predrag Palavestra, a Ljubiša Jeremić tvrdi: – Kao što se odavno kod nas nije desilo, kritičari su osetili potrebu da povodom ove knjige govore o svojoj potresenosti, zapravo o onim osobinama Mihailovićeva pisanja koje izazivaju snažan čitalački doživljaj.

Roman je komentarisao i Petar Pjanović:

– U jednom trenutku kada su posle romana „Kad su cvetale tikve“ ideološke strele bile usmerene na ovog pisca, na njegovoj strani bio je poslovično oprezni Ivo Andrić. Bila je to izrazita potvrda ne samo njegove kolegijalne solidarnosti sa piscem u kvrgama moćne ideologije već i odbrana pisca u čiju je pripovedačku reč i književnu budućnost Andrić iskreno verovao.

***

Dragoslav Mihailović (1930) srpski je književnik, redovni član SANU, dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja, čija su dela prevođena na više evropskih jezika. Rođen u Ćupriji, studirao jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sa dvadeset godina je bio uhapšen i poslat na Goli otok. Izabrana dela su mu štampana dva puta. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.