Naslovna » Izlasci » Shopping » Makadam: Otkrijte drugačiju Srbiju
Makadam

Makadam: Otkrijte drugačiju Srbiju

U centru Beograda otvoren je „Makadam“, novi prostor za ljubitelje umetnosti, ručno izrađenih i moderno dizajniranih predmeta, dobre hrane i pića, a sve to proizvedeno u Srbiji.

„Makadam“ je smešten u jednoj od najstarijih gradskih ulica, na Kosančićevom vencu 20, na mestu nekadašnje vinarije i galerije „U podrumu“. Ovaj lokal, kao i prethodni, u vlasništvu je stare vinarske porodice Radenković. „Makadam“ obuhvata prodavnicu zanatskih i umetničkih predmeta iz Srbije, i bistro u kom se služe jela i pića najboljih domaćih proizvođača.

Prodavnica „Makadam“ je zbir pažljivo odabranih jedinstvenih predmeta. Svi predmeti su ručno rađeni u radionicama i studijima najtalentovanijih mladih umetnika i zanatlija, ali i onih sa tradicijom dužom od nekoliko vekova.

Makadam

Najvrednije iz Srbije

Milena Radenković, osnivač Makadama, putujući po Srbiji traga za starim zanatima i talentovanim dizajnerima, kako bi na jednom mestu predstavila najvrednije što naša zemlja proizvodi.

Od starih zanatskih tehnika, heklanja, veza, grnčarije, tkanja, tokarenja, pa sve do savremenih metoda kojima se koriste primenjeni umetnici, svaki komad koji je izložen primer je savršene izrade, ali truda i ljubavi uloženih u njegovu proizvodnju.

– U svetu se poštuje lokalna tradicija, a predmeti nastali u malim radionicama zanatlija i umetnika su cenjeni i traženi više nego ikada. Putujući po Srbiji i obilazeći Beograd, upoznala sam mnoge talentovane i vredne ljude, umetnike i zanatlije, koji svojim radom čuvaju tradiciju ili primenjuju savremeni dizajn u svom radu. Za mene je svaki od tih predmeta jedinstven, i pored onog vidljivog, on krije u sebi i priču, strast i energiju osobe koja ga je napravila. Moja želja je bila da u jednom savremenom prostoru okupim sva ta dela, kako bi bila vidljiva i dostupna, a za to je idealan ambijent Kosančićev venac, koji je sam po sebi jedinstven i čaroban. Na ovaj način, želim da jednim malim korakom doprinesem očuvanju naše tradicije i da podstaknem preduzetništvo u Srbiji. Ovo je tek početak ‘Makadama’, još puno toga želim da donesem u Beograd. Sledeći korak je uspostavljanje dalje saradnje sa još više zanatlija i dizajnera, i povezivanje istih kako bi se stari zanati osavremenili, kao i otvaranje online radnje, kojom bi srpski proizvodi bili dostupni i u inostarnstvu – izjavila je Milena Radenković, osnivač „Makadama“.

U sklopu radnje je i bistro „Makadam“ koji otkriva jedinstvene mirise i ukuse Srbije predstavljene ukusnim domaćim delikatesima i pićima.

Želja vlasnice je da širom Srbije podrži male poljoprivrednike koji stvaraju proizvode vrhunskog kvaliteta. Ponudu čine pažljivo odabrana autentična, autohtona srpska vina, rakije i piva, kao i ukusna domaća hrana. U sklopu bistroa je i bašta koja će biti otvorena većim delom godine i u kojoj može da se uživa u srpskim delikatesima na čuvenoj kaldrmi u samom centru grada, ali odvojeni od gradske vreve. (danubeogradu.rs)

Makadam

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.