Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Počinje leto 2015!
Leto u Beogradu

Počinje leto 2015!

Sutra, 21. juna, na severnoj Zemljinoj polulopti, na kojoj se nalazi i Srbija, počinje leto. To, takođe, znači da nas sutra očekuje najduži dan i najkraća noć.

Mnogima je leto jedno od omiljenih godišnjih doba. Ono ume da nas zagreje do usijanja, ali pruža mogućnost i da se rashladimo, na bazenima, Adi Ciganliji ili rekama.

Leti više vremena provodimo napolju, pa se samim tim više se i družimo. Leti sa kolegama u kancelariji vodimo rat oko klima uređaja, ali leto nam pruža i mogućnost da „ratne sekire“ zakopamo u nekoj od baštica uz hladno piće.

Deca leti obožavaju da se prskaju, uglavnom crevom ili pištoljima na vodu. Trče bosonoga po dvorištu, uglavnom samo u gaćicama, musava od sladoleda.

Leto u Beogradu

Leto u Beogradu ili van Beograda?

Leti možemo sa voljenom osobom da uživamo u zalasku sunca na Kalemegdanu ili ceo dan kuliramo uz reku na „25. maju“ ili Lidu. Leti često idemo na izlete van Beograda, obilazimo salaše, pravimo društvo pecarošima, tražimo hlad na nekom od obronaka nadomak grada.

Na polulopti na kojoj se mi nalazimo leto traje deo juna, ceo jul i avgust i deo septembra, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo decembra, ceo januar, februar i deo marta. Tačnije: leto nam stiže 21. juna u 18.37,9. To je 171. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 193 dana. Leto će trajati 93 dana, a završiće se 23. septembra u 10.22 (po srednjoevropskom vremenu) kada počinje jesen.

Leto nas dobro izmori i preznoji i na taj način „očeliči“ za vetrovitu jesen i hladnu zimu.

Drago leto, dobro nam došlo! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić