Naslovna » Izlasci » Pozorište » Predstava: Nevidljivi spomenici – priručnik za čitanje grada
predstava

Predstava: Nevidljivi spomenici – priručnik za čitanje grada

U Muzeju istorije Jugoslavije, kao deo pratećeg programa izložbe Umetnost kao otpor fašizmu, u sredu 17. juna u 19 časova biće izvedena predstava Nevidljivi spomenici – priručnik za čitanje grada o sećanju na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu.

Predstava je nastala u saradnji sa BITEF teatrom i predstavlja višemesečni istraživački, umetnički i edukativni proces  tokom koga su učenici Treće beogradske gimnazije proučavali istoriju Evrope, Beograda i svojih porodica u Drugom svetskom ratu.

Tekst predstave zasnovan je na ukrštanju ličnih priča, istorijskih dokumenata, pisama, svedočanstava i podataka iz različitih izvora.Za dž

Mladi u ovoj predstavi govore u svoje ime, prezentujući publici istorijske činjenice koje su kroz proces naučili, ali i snažne emocije straha, tuge i besa, koje je bavljenje ovom temom u njima izazvalo.

Polazeći od činjenice da su u ratu i žrtve i zločinci – ljudi, ova predstava postavlja pitanja: šta je to što ljude tera da drugim ljudima nanose zlo i kakvu odgovornost podrazumeva sećanje na najmračnije događaje u istoriji čovečanstva?

Istorija se ne uči da bi se znala prošlost, već da bi se razumeo savremeni trenutak. Ovo je ujedno i osnovna teza predstave Nevidljivi spomenici, kroz koju grupa mladih ljudi šalje snažnu antiratnu poruku: samo ako se uvek sećamo, nikad se neće ponoviti!

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

Koncept, režija i dramaturgija: Jelena Bogavac i Milena Bogavac.
Koautori i izvođači: Učenici drugog i trećeg razreda Treće beogradske gimnazije.
Mentori: Miloš Bajlovski i Biljana Bogojević, i Jelena Kručičanin.
Predstava je deo projekta Dvostruki teret koji traje od aprila prošle godine, a u njemu učestvuje pet škola i desetak institucija iz zemalja regiona uključujući i Nemačku.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.