Naslovna » Izlasci » Film » Revija japanskih filmova 2015
Ramen samuraj
Revija japanskih filmova: Ramen samuraj

Revija japanskih filmova 2015

Od 25. do 28. juna u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) biće organizovana Revija japanskih filmova 2015.

Ambasada Japana priredila je program koji čine neki od najpoznatijih filmskih ostvarenja japanske kinematografije.

Revija japanskih filmova ove godine ima i podnaslov – „Duša japanske kuhinje“.

Biće prikazana četiri filma: „Važnije od ramena“ (Ramen Yori Taisetsuna Mono), „Samurajski meni“ (Bushi No Kondate), „Ramen samuraj“ (Ramen Samurai) i „Recept za pomen – 49 dana“ (Shijukunichi No Recipe).

Cena ulaznice je 150 RSD, osim na dan otvaranje kada je ulaz slobodan.

Repertoar pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Važnije od ramena

Dokumentarni film sniman tokom nekoliko godina prikazuje hroniku života jednog sedamdesetogodišnjaka, ramen majstora Jamagišija, koji je posvetio život pravljenju najboljih rezanaca i podučavanju drugih, u skromnoj prodavnici na kraju ulice gde redovni posetioci satima čekaju u redu.

Ovo je dirljiva, topla, upadljivo neuglačana priča o čovekovoj posvećenosti poslu i predanosti njegovih pomoćnika. Obuzet zdravstvenim problemima i sećanjem na davno preminulu ženu koja ga je podržavala, polako gubi sposobnost za rad. Zbog čega nastavlja da pravi rezance?

Reditelj: Takaši Innami. Trajanje: 90 minuta. Godina: 2013.

Samurajski meni

Tokom Edo perioda u Japanu, Haru, razvedena žena istančanog osećaja u kulinarskim veštinama, udaje se za naslednika renomirane porodice Funaki, poznate kao „Kuhinjski samuraji“, jer su generacijama služili gospodara Kogu ne „mačem“ već „kuhinjskim nožem“.

Međutim, njen novi muž Jasunobu uopšte ne ume da koristi nož i užasan je kuvar. Kako bi sačuvala ugled i ime porodice Funaki, Haru odlučuje da ga podučava umetnosti kulinarstva. Priča je inspirisana istinitim životom porodice koja je preživljavala brojne preokrete u svojoj kuhinji pod vladavinom gospodara Koge…

Reditelj: Juzo Asahara. Trajanje: 121 minut. Godina: 2013.

Ramen samuraj

Pošto je primio vest da mu je otac preminuo, Hikaru daje otkaz u reklamnoj agenciji i vraća se u rodni grad Kurume na ostrvu Kjušu, da bi preuzeo posao za koji se njegov otac dugo borio – da otvori Jatai restoran sa rezancima.

Posle dugotrajne borbe sa gradskim moćnicima, Hikaru uspeva da sačuva ugled porodice ali i da stvori originalne specijalitete sa svojim ličnim pečatom. Ako pogledate ovaj film, sledeći put kada budete uzeli činiju ramena, znaćete koliko je truda i ljubavi uloženo u taj jedinstveni ukus koji prelazi u jestivu umetnost…

Reditelj: Naoki Segi. Trajanje: 115 minuta. Godina: 2011.

Recept za pomen – 49 dana

Kada je Rjoheova žena Otomi iznenada preminula, on ostaje bez snage da živi. Dve nedelje posle njene smrti iznenada se pojavljuje misteriozna, neobično odevena devojka Immo sa ručno ispisanom knjigom recepata koju je njegova žena ostavila iza sebe.

Njegova ćerka Juriko vraća se u kuću svojih roditelja slomljenog srca, umorna i tužna od propalog braka i nalazi tu divnu ilustrovanu i rukom ispisanu knjigu sa receptima za srećan život koje porodica treba da sprovede 49 dana posle majčine smrti.

Film je fokusiran na značaju i objedinjenju porodice, i kroz majčine recepte, porodica je u stanju da prevaziđe svoje lične rane i emocionalne ožiljke sa svojim životom…

Reditelj: Juki Tanada. Trajanje: 129 minuta. Godina: 2013.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.