Naslovna » BG servis » Spomenici Tesli, Pekiću i Principu u Beogradu
Spomenici - bista Borislava Pekića - III BG gimnazija
Borislav Pekić

Spomenici Tesli, Pekiću i Principu u Beogradu

Odlukama Skupštine grada, u našem glavnom gradu biće podignuti spomenici Nikoli Tesli, Borislavu Pekiću i Gavrilu Principu.

Spomenik našem velikom naučniku nalaziće se na platou između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije, bista Pekića u dvorištu Treće beogradske gimnazije, a skulptura Princupu u novobeogradskom Bloku 28, između Bulevara umetnosti i Španskih boraca.

Kako je objasnila Jasmina Mitrović Marić, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, spomenik Nikoli Tesli je poklon Galerije „Radionica duše“, a uradio ga je naš najveći živi skulptor akademik Nikola Koka Janković.

Bista Borislava Pekića podiže se sredstvima Rotari kluba Beograd – Vračar. Inicijativu za podizanje spomenika Gavrilu Principu podnelo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa željom da bude podignut do Vidovdana, a o lokaciji će se naknadno odlučivati.

Beograd će dobiti i skulpturu „Prijateljstvo“. Skulptura će biti simbol ljubavi između čoveka i životinja, sredstvima Kinološkog društva Novi Beograd.

Skupština Beograda formirala je i odbore koji će se starati o realizaciji ovih odluka. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.