Naslovna » Izlasci » Izložbe » Štab: Drugi Letnji salon do 3. jula
Letnji salon - Ivana Živić
Letnji salon - Ivana Živić

Štab: Drugi Letnji salon do 3. jula

Do 3. jula otvoren je Letnji salon, godišnja manifestacija koju organizuje galerija Štab (Crnogorska 10).

Izloženi su radovi 12 autora koji se bave figuracijom i koji su u prethodnoj izlagačkoj sezoni imali zapažene uspehe u zemlji i inostranstvu. Izložbu su otvorili slikar Srđan Đile Marković i njegova mlađa koleginica, učesnica salona Maja Obradović.

Radno vreme Galerije Štab za vreme trajanja Letnjeg salona biće od 10.00 do 22.00, a 27, 28, 30. juna i 3. jula za vreme trajanja večernjih programa eksperimentalne muzike i audio-vizuelnih performansa galerija će biti otvorena do ponoći.

Odnos prema ljudskom telu i telesnosti

Druga po redu smotra mladih autora je predstavljanje onih umetničkih imena, koja su u prethodnoj izlagačkoj sezoni postigli značajne uspehe na našoj i međunarodnoj sceni.

Ove godine na Salon su pozvani umetnici koji se bave figuracijom i pitanjem odnosa prema ljudskom telu i telesnosti, kao i njihovim smeštanjem u različite kontekste i narative.

Reč je o autorima „najnovije figuracije“ (Ivan Jovanović, Saša Marjanović, Maja Obradović, Dragana Grujičić, Ivana Živić, Milan Hrnjazović, Davor Gromilović, Marko Tubić, Damjan Kovaćević, Aleksandar Branković, Arpad Slancik, Miloš Đorđević), kako u uvodnom tekstu kataloga izložbe kaže slikar Srđan Đile Marković, dodajući da je „telo odavno unosan biznis. Na svaki način treba održati interes. Prirodnosti jednostavno nema mesta“.

Letnji salon - Milan Hrnjazović
Letnji salon – Milan Hrnjazović

Posebna atraktivnost 2. Letnjeg salona galerije Štab dve su večeri muzičkog programa, posvećene eksperimentalnom zvuku, koji po rečima selektora Svetlane Maraš, „ima za cilj da raznovrsne muzičke pristupe predstavi u galerijskom kontekstu kroz žive nastupe domaćih muzičara“.

To je prilika da u specifičnom ambijentu izložbenog prostora, koji se već pozicionirao na kulturnoj mapi prestonice, čujemo Umbru, Duo Marije Balubdžić i Zoje Borovčanin, Popscotch radio DJs – Marka Milićevića i Le Blue Du Ciel, 27. juna od 20.30, kao i Nenada Markovića – Musikaliszer Pinkos i ImprovE kolektiv, 28. juna od 20.30.

Petog dana Salona, 30. juna od 21.00, nastupiće Vladimir Smolyakov sa svojim eksperimentalnim projektom WDWRM (Rus), koji kombinuje različite žanrove, od sirove elektronike do mračnog ambijenta, sa ciljem da projektuje i vodi svoju publiku kroz pun spektar emotivnih stanja.

SPKTRL festival

Najavljen je i SPKTRL festival, za čije predstavljanje je rezervisano završno veče Salona – 3. jul od 21.00. Ideja ovog festivala jeste promovisanje mladih audio-vizuelnih umetnika i njihovog rada javnosti.

Kroz seriju kratkih performansa, pet izvođaća, na sebi svojstven način, predstaviće različite pristupe VJ-ingu, vizuelnom narativu i generativnoj umetnosti kroz sinesteziju zvuka i slike, a u cilju kreiranja jedinstvenog iskustva, u čemu će pomoći i prilagođen izgled galerijskog prostora tokom održavanja festivala.

Među učesnicima su: Milan Ličina a.k.a Sinhroma/Hostile Takeover Visual Lab, Marija Ličina a.k.a Angeldust/Hostile Takeover Visual Lab, Stefan Ćirić a.k.a Drop/Lapot, Valerija Balaž a.k.a Val De Vil i Marina Rajić a.k.a Marina Macabre + Tearpalm/C L VRS/VIIIO. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.