Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » The Coathangers, 9. jun KC Grad
coathangers
coathangers

The Coathangers, 9. jun KC Grad

Debitantski koncert za The Coathangers u Beogradu, zakazan je za utorak 9. jun u KC Gradu, a od 21:00.

Pre devet godina, četiri devojke iz Atlante praktično vica radi, formiraju bend The Coathangers ne bi li svirale po lokalnim žurkama, najčešće kao predgrupa mnogim drugim nezavisnim rok grupama koje su svraćale u njihov grad.

Međutim, neobavezno zajedničko muziciranje ubrzo postaje ozbiljnije, devojke dolaze do prvog albuma, a posle njega i do nekoliko singlova. Onda je na red došao i drugi album, pa nekoliko turneja, pa ozbiljniji odziv na njihove koncerte… a onda su ih Black Lips kao predgrupu poveli sa sobom na turneju i posle toga ništa više nije bilo isto,

The Coathangers su prevazišle okvire lokalne scene, glas o četiri devojke dopro je daleko, a to je uzrokovalo ne samo veću prodaju ploča, nego i pozive da sviraju na nekim egzotičnijim mestima koja mnogi američki indie bendovi nikada ni ne vide.

Po Evropi sviraju 2012. godine kao predgrupa The Thermals, a sledeće godine sledi ista stvar samo sa …And You Will Know Us By The Trail Of Dead.

Krajem 2013. bend napušta Candice Jones | Bebe Coathanger – klavijature, glas i The Coathangers postaju trio (Julia Kugel | Crook Kid Coathangers – gitara glas, Meredith Franco | Minnie Coathanger – bas i Stephanie Luke | Rusty  Coathanger – bubnjevi, glas).

https://www.youtube.com/watch?v=4BERgz3HL0U
Ubrzo, početkom 2014. objavljuju četvrtu ploču „Suck My Shirt“. Novi album i bazična rok postava dodaju poprilično drugačiji šmek muzičkom izrazu devojaka iz Atlante. Obzirom da nemaju muškarce u grupi, vrlo ih je lako bilo smestiti u više žanrovskih varijanti all-girl bendova. Neki su ih poredili sa sličnim postavama iz 60-tih, neki sa sličnim varijantama iz 80-tih, neki drugi sa riot grrrrls iz 90-tih, ali čini se da su ove tri cice sve to i još ponešto.

Uspele su da ostvare uspešan miks nju vejv zvuka sa garažnim pankom, dva žanra koja retko uspevaju da se sjedine, a da to zvuči dobro. U njihovom slučaju ova kombinacija deluje sasvim prirodno, samim tim dovoljno kvalitetno, a visoke ocene albuma po muzičkoj štampi potvrđuju talenat ženskih Ramones kako ih je nekoliko kritičara markiralo.

Prošla godina je bila izuzetno uspešna za devojke iz naše priče. Pored ploče karijere, The Coathangers imale su i samostalnu evropsku turneju, ali nisu se na tome zaustavile, naprotiv. Posle evropske usledile su turneje po Japanu i Australiji, nekoliko festivalskih nastupa i, što je za svaki bend najbitnija stvar, bile su zauzete gotovo preko svake mere.

Početkom maja, The Coathangers su provele u studiju gde su snimile novi album.

Karte su u pretprodaji po ceni od 700 dinara na šanku KC Grada i u Pinball Wizard prodavnici ploča. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.