Naslovna » Izlasci » Film » Vigo Mortensen u filmu „Daleko od ljudi“
Daleko od ljudi

Vigo Mortensen u filmu „Daleko od ljudi“

Francuska vestern drama „Daleko od ljudi“ od 25. juna prikazivaće se u domaćim bioskopima.

Film „Daleko od ljudi“ (Loin des hommes) reditelja i scenariste Davida Oelhofena radnjom je smešten u kasne 50-e, u vreme Alžirskog rata.

Oelhofen donosi priču o dva čoveka – učitelju francuskog jezika u jednom malom alžirskom selu i Muhamedu, lokalnom seljanu optuženom za ubistvo. Reditelj je inspiraciju za film preuzeo iz književnosti, tačnije kratke priče Albera Kamija „Gost“.

Bez nasilja

Učitelj Daru (Vigo Mortensen) se oseća kao uljez dok tinja sukob između Alžiraca i Francuza. Poreklom je Španac i na taj način stranac je za obe strane, bez obzira što je rođen u Alžiru i što je služio u francuskoj vojsci. Njegovo zbližavanje sa Muhamedom (Reda Kateb), disidentom koga vodi na suđenje, odvija se u žiži oružanog sukoba i središte je radnje filma.

Mortensena je zainteresovala priča koja nije bila ideološki ostrašćena, već govori o običnim ljudima i njihovoj želji da ne učestvuju u nasilju, iako se nalaze u njegovom centru.

Muziku za film „Daleko od ljudi“ uradili su Nik Kejv i Voren Elis. Oelhofenu je bilo važno da muzika u filmu naglasi odnos glavnih junaka, a ne nasilje.

Film je snimljen sa budžetom od 7,7 miliona dolara na lokacijama u Maroku. U epizodnim ulogama pojavljuju se Đemel Barek, Vinsent Martin, Nikolas Žirard, Žan-Žerome Esposito i Hatim Sadiki.

„Daleko od ljudi“ je premijeru imao prošle godine na filmskom festivalu u Veneciji gde je i trijumfovao osvojivši tri nagrade! Posle toga se našao na programu još nekih drugih filmskih festival, uključujući FEST. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.