Naslovna » Izlasci » Festivali » 4. Paralel od 5. do 11. oktobra
Paralel - Tajanstveni voz (foto: Stanislav Milojković)
Paralel - Tajanstveni voz (foto: Stanislav Milojković)

4. Paralel od 5. do 11. oktobra

Beogradski festival subkulture, 4. Paralel biće održan od 5. do 11. oktobra i obeležiće, za domaću pop kulturu, dva veoma važna jubileja.

Kultna radio emisija „Tajanstveni voz“, autora i voditelja Žikice Simića, slavi 30 godina emitovanja (Studio B). Tim povodom istoimeni super-bend, predvođen Vladimirom Kolarićem (Veliki prezir) predstaviće nam 30-tak standarda američkog roka (Bob Dylan, Husker Du i Violent Femmes…), dok će se za mikrofonom smenjivati više od 20 najinteresantnijih ličnosti srpske muzike i kulture (Srđan Gojković Gile, Milan Glavaški, Goran Vasović, Ana Ćurčin, Stray Dog, Kralj Čačka, Milutin Petrović…).

Koncert će biti održan u Mikseru, u petak, 9. oktobra od 20.30.

Špansko-baskijski indie sastav Tulsa, koji predvodi pevačica Miren Iza takođe nastupa na festivalu Paralel. U saradnji sa Institutom Servanes upoznajemo ovaj aktuelni španski bend, koji kao svoje uzore navodi imena kao što su Gram Parsons, Bob Dylan, Lucinda Williams…, iako Tulsa zapravo ima jači pop prizvuk, a sve pesme su im na španskom jeziku. Bend postoji od 2002, čine ga četiri člana i u Beograd dolaze u punom sastavu.

I ja sam navijač

Drugi značajan jubilej domaće pop kulturne tradicije, u okviru festivala 4. Paralel, predstavlja 70 godina od osnivanja Crvene zvezde i Partizana, naših najvećih klubova.

Izložbom raznovrsnih predmeta, a u vezi sa „najvažnijom sporednom stvari na svetu“, u Mikseru (6. oktobra) publici će biti predstavljeno zbog čega su ova dva kluba istinski fenomeni naše popularne kulture. Ovom izložbom biće otkriveno da su navijači bili i Andrić, Crnjanski, Duško Radović… i kako su oni navijali za svoj klub.

Mladi će kroz radionicu „I ja sam navijač“, kroz foto i video radove, pokazati kako oni doživljavaju svoj omiljeni klub.

Pored navedenog, kao i prethodnih godina, najavljeni su muzički filmovi, strip, besplatne radionice, otvorene tribine, kao i neka iznenađenja.

Uskoro više informacija o festivalu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.