Naslovna » Izlasci » Festivali » 49. Bitef: Uspomeni Jovana Ćirilova
49. Bitef: Uspomeni Jovana Ćirilova

49. Bitef: Uspomeni Jovana Ćirilova

Pod sloganom „Uspomeni Jovana Ćirilova“, od 17. do 24. septembra biće održan 49. Bitef. Na festivalu će biti prikazano deset predstava iz Srbije, Francuske, Nemačke, Rusije, Hrvatske i Slovenije.

Selektorka festivala Anja Suša rekla je da je to prvi Bitef bez selektora Jovana Ćirilova i dodala da će program biti raznovrstan i bogat.

– Ideja je ne samo da odamo počast Ćirilovu, koju on nesumnjivo zaslužuje, već i da se javnost podseti na čvrstu vezu između njega i onoga što smatramo dragocenim nasleđem Bitefa, koje nas sve obavezuje kada razmišljamo o budućnosti ovog festivala – istakla je Suša.

Tri repertoarske linije

Kako je navela, Bitef neguje tri repertoarske linije – internacionalni teatar, koji je svojevrsna informacija lokalnoj kulturnoj zajednici i publici, zatim regionalna praksa iz takozvanog postjugoslovenskog prostora, a treća linija je uvedena prošle godine – „Nove pozorišne tendencije“, na kojima je ovoga puta tematsko opredeljenje politički teatar.

49. Bitef, u Narodnom pozorištu, otvoriće predstava iz Berlina „Murmel, Murmel“, po Diteru Rotu u režiji Herberta Friča, a na zatvaranju u Pozorištu na Terazijama predstava iz Moskve „Mrtve duše“, po Gogolju, u režiji Kirila Serebrenikova.

Iz Nemačke dolazi i „Common Ground“ Jaela Ronena, a iz Francuske „Zbogom“ Žonatana Kapdevijela (koja će se igrati samo u Novom Sadu). Te dve predstave su svrstane u politički teatar.

U istoj selekciji su i holandsko-srpski „Diskretni šarm marksizma“ Bojana Đorđeva, „Kompleks Ristić“ autora Olivera Frljića – koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Bitefa i MOT-a iz Skoplja, kao i predstava Centra za kulturnu dekontaminaciju „Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ Zlatka Pakovića.

Na 49. Bitef-u učestvuju i slovenačka „Ilijada“, po Homeru, u režiji Jerneja Lorencija, predstava Srpskog narodnog pozorišta „Smrt Ivana Iljiča“, po Tolstoju, u režiji Tomija Janežiča i predstava HNK iz Zagreba „Mi smo kraljevi, a ne ljudi“ u režiji i koreografiji Matije Ferlina.

Pola veka Bitefa

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je rekao da se dogodine obeležava pola veka ove značajne manifestacije koja je u bitnoj meri obeležila pozorišni život u Srbiji, a i šire.

– Menjale su se epohe, društvene prilike, umetnički stilovi, a Bitef je bio i ostao neka vrsta prozora u svet, osvežavajućeg daha koji donose moderne tendencije iz sveta, da se sa njima uporedimo i samerimo. Bitef je kulturološki ponos Beograda – istakao je Vukosavljević.

Nažalost, kako je izjavio, i ova manifestacija prati ekonomsku sudbinu društva, pa je Grad Beograd uspeo da izdvoji 14 miliona dinara, a Ministarstvo kulture 11.

Trudićemo se da ubuduće pomognemo što više možemo, rekao je on, uz napomenu da Bitef dobija iz budžeta najviše od svih 11 manifestacija kojima je osnivač grad.

Uz Gran pri „Mira Trailović“, od ove godine specijalna nagrada Bitefa zvaće se Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“. (Beoinfo)

49. BITEF – Glavni program

Četvrtak, 17. septembar (20.00) – Narodno pozorište u Beogradu
MURMEL, MURMEL
Folksbine am Roza-Luksemburg plac, Berlin, Nemačka
Po Diteru Rotu
Režija: Herbert Frič
Trajanje: 80 minuta

Petak, 18. septembar (20.00) – Madlenianum
ILIJADA
Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko i Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenija
Homer
Režija: Jernej Lorenci
Trajanje: 160 minuta (sa pauzama)

Subota, 19. septembar (19.00) – Jugoslovensko dramsko pozorište
SMRT IVANA ILJIČA
Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija
L. N. Tolstoj
Režija: Tomi Janežič
Trajanje: 4 sata (sa dve pauze)

Nedelja, 20. septembar / ponedeljak, 21. septembar (20.00) – Bitef teatar
KOMPLEKS RISTIĆ
Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana, Slovenija), Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (Rijeka, Hrvatska), BITEF (Beograd, Srbija) i MOT (Skoplje, Makedonija)
Režija: Oliver Frljić

Ponedeljak, 21. septembar (19.00) – Atelje 212
MI SMO KRALJEVI A NE LJUDI
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Hrvatska
Režija i koreografija: Matija Ferlin
Trajanje: 80 minuta

Ponedeljak, 21. septembar (21.00) – CZKD
IBZENOV NEPRIJATELJ NARODA KAO BREHTOV POUČNI KOMAD
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd, Srbija i Ibzen skolaršip, Skien, Norveška
Režija: Zlatko Paković
Trajanje: 95 minuta

Utorak, 22. septembar (20.00) – SNP, Novi Sad
ZBOGOM
Biro Kasiopeja, Pariz, Francuska
Autor i reditelj: Žonatan Kapdevijel
Trajanje: 60 minuta

Utorak, 22. septembar / sreda, 23. septembar (21.00) – JDP
DISKRETNI ŠARM MARKSIZMA (večera-performans od šest jela)
DasArts, Amsterdam, Holandija i TkH [Teorija koja hoda], Beograd, Srbija
Autor: Bojan Đorđev
Trajanje: 120 minuta

Sreda, 23. septembar (20.00) – Atelje 212
COMMON GROUND
Maksim Gorki teatar, Berlin, Nemačka
Jael Ronen i ansambl
Režija: Jael Ronen
Trajanje: 105 minuta

Četvrtak, 24. septembar (20.00) – Pozorište na Terazijama
MRTVE DUŠE
Gogolj centar, Moskva, Rusija
Po N. Gogolju
Režija: Kiril Serebrenikov
Trajanje: 140 minuta