Naslovna » Izlasci » Izložbe » Baushtellë Balkan Temple u Beogradu
Baushtellë Balkan Temple u Beogradu (foto: Anja Wurm)

Baushtellë Balkan Temple u Beogradu

Radovi u Beogradu mogu da počnu! Projekat „Baushtellë Balkan Temple“ biće nastavljen u Beogradu od 28. jula do 8. avgusta.

Baushtellë (što znači ‘gradilište’) iz Ciriha se seli u Beograd, a finale ovog projekta biće u septembru koji će biti krunisan performansom na Kalemegdanu.Za dž

Baushtellë Balkan Temple okuplja mlade umetnike Beograda, Prištine i Ciriha. Oni će od jula do septembra 2015. godine kroz zajednički kreativni proces pokušati da izraze svoje reakcije na pitanje „U šta ti veruješ?“

Istraživačka faza projekta već je započeta u Cirihu, krajem jula se nastavlja u Beogradu i završava u Prištini.

Više od 20 umetnika iz ova tri grada boraviće u njima tokom leta gde će zajedno sa lokalnim umetnicima kroz različite programe i događaje učestvovati u procesu koji je ključan za promišljanje i formiranje njihovih radova, a koji će biti predstavljeni u finalnim šestočasovnim performanisma koji će u septembru reprezentovati njihov zajednički višenedeljni rad.

Baushtellë Balkan Temple u Beogradu

U Inex galeriji

Cirih je bio prva stanica gde su svi učesnici imali priliku da se sretnu i prvi put rade zajedno.

Od 28. jula otvaranjem izložbe Rrona Qene, najistaknutijeg pripadnika savremene vizuelne scene iz Prištine, zvanično će početi istraživačka faza Baushtellë Balkan Temple projekta u Beogradu. Ova izložba će biti otvorena do 5. avgusta.

Od 28. jula do 8. avgusta u Beogradu će biti organizovani različiti programi (izložba, predavanja, muzički program) koji treba da sa različitih aspekata otvore pitanje verovanja, ali i prikažu šta je ono što je trenutno aktuelno na muzičkoj i likovnoj sceni Prištine. Umetnici iz Beograda biće takođe predstavljeni u Prištini u narednim nedeljama.

Otvaranjem izložbe Rrona Qene u Inex galeriji 28. jula od 20.00 počinje dvonedeljno Baushtellë Balkan Temple druženje u Beogradu.

Seriju predavanja otvoriće Dijana Milošević, direktorka DAH teatra, koja će govoriti o nezavisnoj umetničkoj sceni kao i značaju i mogućnostima angažovanog teatra. Ovo predavanje biće održano 30. jula u zgradi Inex filma, od 19.00. Sledeće u nizu je predavanje profesora Filozofskog fakulteta Milana Vukomanovića na temu uloge religije i njenog uticaja na savremeno društvo, i to 5. avgusta od 19.00 u Kulturnom centru Beograda.

U četvrtak, 6. avgusta, u okviru muzičke večeri „Zaokret“ KC Grad će ugostiti Private Recital Session, bend sjajnih muzičkih i vokalnih sposobnosti iz Prištine. Njihov nastup protkan je različitim stilovima, od izvođenja na klaviru, kroz elektro pop pa sve do alternativnog i psihodeličnog roka. Nastup će početi od 21.00, uz muzičku podršku „Zaokreta“. Poslednje u nizu predavanja biće u UK Parobrod 7. avgusta od 19.00, gde će jedan od predavača sa Fakulteta dramskih umetnosti, Vlatko Ilić, govoriti o medijskim stereotipima danas i na koji način oni utiču na društvo, kulturu i vreme u kom živimo.

Svi programi su besplatni i otvoreni za publiku.

Više informacija o događaju pronađite OVDE. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.