Naslovna » Izlasci » Film » Dokumentarac: ,,Avala, kraj ili novi početak“
Avala, kraj ili novi početak
"Avala, kraj ili novi početak"

Dokumentarac: ,,Avala, kraj ili novi početak“

Dokumentarac o Avala filmu biće prikazan 25. i 26. jula u Velikoj sali Doma omladine od 20 sati.

„Avala Film“ je najstarija producentska filmska kuća u Srbiji koja je do sada snimila više od 200 bioskopskih ostvarenja.

Ali, ovaj nekadašnji gigant odavno ne proizvodi filmove, već umesto toga iznajmljuje svoj veliki poslovni prostor od 30 hektara na Košutnjaku, u šumovitom predelu Beograda. Na tom mestu se snimaju povremeno strane koprodukcije, gde je ujedno i italijanska filmska i TV produkcija. Bilo je nekoliko usamljenih neuspešnih pokušaja da se Avala film izvuče iz nezavidne situacije u kojoj se već decenijama nalazi, ali zvanične vlasti nisu imalo razumevanja za realizaciju tih poslova, te je izvesno da će na kraju ovaj kompleks biti prodat agentima za nekretnine.

Dokumentarac „Avala film: kraj ili novi početak“, na osnovu dokumenata i izjava sagovornika (među kojima su Ranko Petrić, sadašnji direktor “Avala filma”, reditelj Branko Baletić, koji je ovu kuću vodio do devedesetih, nekadašnji ministar za kulturu Branislav Lečić, reditelji Goran Marković, Slobodan Šijan, Želimir Žilnik, scenarist Gordan Mihić…), otkriva kriminalizaciju i manipulacije koje su pratile privatizaciju Filmskog grada – pokušaje da se, na “mala vrata” i u bescenje, proda njegova kompletna imovina koju, uz 20.000 kvadrata poslovnog prostora, čini i 30 hektara šume.“

Reditelj dokumentarca je Srđan Knežević, a cena ulaznice je 200 dinara. (danubeogradu.rs)