Naslovna » Izlasci » Izložbe » Isma Monfort: Vietnam’s Reunification Express
Isma Monfort: Vietnam's Reunification Express

Isma Monfort: Vietnam’s Reunification Express

Izložba „Vietnam’s Reunification Express“ čiji je autor Isma Monfort biće otvorena od 20. jula (19.00) do 1. avgusta u galeriji Bartselona (Belgrade Design District; I sprat, lokal 96).

Poetična, gotovo nostalgična vizuelna serija Isme Montfort prezentuje živopisno putovanje duž vijetnamske železnice ujedinjenja, vozom koji ide od Hanoja na severu, do Ho Ši Mina na jugu. Van upotrebe je tokom većeg dela 20. veka zbog ratnih dešavanja, a ponovno uspostavljanje ove železničke linije 1975. simbolizuje ujedinjenje vijetnamskog naroda.

Na fotografijama se stiče utisak da je ovo uzbudljivo putovanje Vijetnamom mnogo više od običnog putovanja vozom. Ova gotovo ikonična ruta imala je veoma turbulentnu prošlost, sa stotinama svojih mostova i tunela, dugim kolosecima koji su bili razrušeni za vreme ratova. Drugi svetski rat, prvi indokineski rat, vijetnamski rat naneli su velika oštećenja železnici. Sve to je mukotrpno popravljeno tako da je danas moguće putovati duž zemlje vozom koji je simbolično nazvan „Voz ujedinjenja“.

Postoji nešto gotovo romantično u putovanju vozom, to je najbolji način da se u kratkom vremenskom periodu upozna jedna zemlja. To važi za sve zemlje koje imaju vozove, a pogotovo je to slučaj sa Vijetnamom.

To je savršen način da se upozna krajolik zemlje i da se vidi kako narod Vijetnama putuje i živi. Umetnica Isma Monfort potpuno je dočarala sve to i mnogo više na svojim fotografijama. (danubeogradu.rs)

Isma Monfort: Vietnam's Reunification Express Isma Monfort: Vietnam's Reunification Express