Naslovna » Izlasci » Izložba Mirona Mutaovića „Dezerter“
Miron Mutaović - Dezerter

Izložba Mirona Mutaovića „Dezerter“

U Prodajnoj galeriji „Beograd“ do 27. jula otvorena je izložba Mirona Mutaovića „Dezerter“.

U najnovijem ciklusu slika Miron Mutaović (1973) polazi od klasičnog žanra – portreta, revidirajući etablirano shvatanje koje ga definiše kao realističnu predstavu određenog ljudskog lika u funkciji reprezentacije.

Nasuprot tome, ova portretska koncepcija zasniva se na prikazivanju različitih mentalnih ili psiholoških stanja otelotvorenih u likovima nepoznatih ljudi, anti-heroja, voljno ili nevoljno izolovanih jedinki nepovratno izgubljenog identiteta koji se manifestuje u deformaciji, razlivanju i na kraju potpunom odsustvu početnih formalnih svojstava.

Kompleksne kompozicije koje čine izložbu „Dezerter“ nastale su kao metafora kreacije koncipirane kao prikupljanje informacija iz područja nesvesnog, a proizvod su nasumičnog odabira pojedinih, već mnogo puta eksploatisanih i reprodukovanih, iz mora suvišnih vizuelnih senzacija pronađenih na internetu.

„Mentalni imidži“, kako ih autor naziva, nastaju u neprekidnom procesu kolažiranja i dekolažiranja gradeći specifične formacije koje se pojavljuju kao finalno rešenje na zidovima galerije.

Prodajna galerija „Beograd“ nalazi se na Kosančićevom vencu 19, a radno vreme je radnim danima od 9.00 do 19.00 i subotom od 9.00 do 15.00. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.