Naslovna » Izlasci » Izložbe » KCB: Tri nove izložbe u avgustu
KCB - nove izložbe: Nina Todorović - Arhitektura sećanja
Nina Todorović - Arhitektura sećanja

KCB: Tri nove izložbe u avgustu

Prostore Kulturnog centra Beograda od 30. jula do 22. avgusta krasiće tri nove izložbe.

Nina Todorović – Arhitektura sećanja

U Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) iz selekcije Jelene Matić, biće predstavljene fotografije Nine Todorović koja preispituje strukturu sećanja i otkriva njegovu arhitekturu kroz porodične fotografije i filmove.

Projekat je baziran na principima psihološkog odnosa prema mestu koje je, za razliku od ne-mesta, određeno geografskim, istorijskim, socijalnim aspektom, i u stalnoj je interakciji sa intimnom istorijom i sećanjem pojedinca.Za dž

Početak kreiranja ovog projekta poklopio se sa menjanjem strukture i izgleda grada, u najvećoj meri gradskog jezgra Beograda, u vreme tranzicione nadogradnje postojećih objekata i stihijske, neplanske izgradnje novih stambenih zgrada. Fotografsko beleženje otisaka kalkana porušenih kuća na površinama zidova susednih objekata pre izgradnje novih, i arhiviranje ovih fotografija, autorku su odveli da uz pomoć umetničkih medija analizira svoj intimni odnos prema davno porušenoj kući u kojoj je provela prve godine života.

Može se primetiti da je susret sa vizuelnom, geometrijskom upečatljivošću otisaka porušenih kuća za umetnicu, verovatno, imao i značaj prepoznavanja sopstvene likovne poetike prisutne u ranim slikarskim radovima. U ovom projektu se na taj način stalno prepliću i srastaju dokumentarni pristup i stvaralačko, intimno, sećanjem obojeno svedočenje.

KCB - nove izložbe: Henrijeta Noenmark - Eksperimentalne vežbe 2
Henrijeta Noenmark – Eksperimentalne vežbe 2

Henrijeta Noenmark – Eksperimentalne vežbe 2

U Likovnoj galeriji (Knez Mihailova 6) biće predstavljen projekat autorke Henrijete Noenmark iz Danske. Ovo je beogradsko izdanje izložbe čija je premijera bila u Galeriji Les Gens Haureux u Kopenhagenu, u oktobru 2013. na kojoj su učestvovali umetnici Sara Bišo, Tuguldur Jandonjamt, Gaj Goldstajn i Ivana Ivković.

Autorka izložbe, koja je u svojoj kustoskoj praksi usredsređena na istraživanje formi i medija savremenog crteža, pokazaće još jedan primer pristupa i tretmana crteža u aktuelnim praksama savremene vizuelne umetnosti posmatran kroz radove četvoro umetnika koji dolaze iz različitih kulturnih sredina i likovnih tradicija.

Sara Bišo je umetnica iz Portugala, Tuguldur Jandonjamt dolazi iz Mongolije iako je umetničke studije završio u Nemačkoj a živi i radi na relaciji Berlin-Njujork, Gaj Goldštajn je iz Izraela a trenutno živi i radi u Londonu, dok je Ivana Ivković mlada beogradska umetnica afirmisana na međunarodnojnoj sceni.

Na izložbi će biti predstavljeni crteži kao primeri individualnih slučajeva i različitih konstelacija, igara, odnosa i opservacija, zvučnih i mentalnih simbolika i prostornih transformacije. Ovaj projekat je realizovan kao plod saradnje umetnika i kustoskinje iz rezidencijalnih programa Residency Unlimited u Njujorku.

KCB - nove izložbe: Grupna izložba - Opipljiva svetlost
Grupna izložba – Opipljiva svetlost

Grupna izložba – Opipljiva svetlost

U Galeriji Podroom (Trg Republike 5) kustosi Alan Forester Parker i Konstanca Isasa Martinez predstavljaju fotografije 26 umetnika koji žive i rade u Londonu, Beogradu i drugim mestima. Takođe, biće predstavljeni i istorijski radovi pionira fotografije kao što su Džulija Margaret Kameron i Henri Pič Robinson.

Umesto da prouzrokuje smrt analogne fotografije, prevlast digitalnih medija je nedavno među stvaraocima povećala interesovanje za analogne i tradicionalne postupke stvaranja slika. Autori istražuju posledice sudara analognog i digitalnog sveta kroz radove umetnika kojima je fotografska slika polazna tačka u radu.

Vreme održavanja izložbe se poklapa sa dvestagodišnjicom od rođenja Džulije Margaret Kameron, a program u Beogradu će obuhvatiti vođenja i razgovore. Izložba je prvobitno prikazana na Univerzitetu Vestminster u novembru 2013.

U okviru pratećeg programa u petak od 19.00 biće organizovan razgovor o izložbi. Učestvuju: Alan Parker, jedan od kustosa izložbe i predavač na Univerzitetu Vestminster; Mihailo Vasiljević, umetnik i ko-direktor Centra za fotografiju; Aliki Brejn, umetnica i predavač istorije umetnosti u Nacionalnoj galeriji u Londonu; Jelena Matić, umetnička direktorka galerije Artget i Mia Ćuk umetnica i asistent kustosa. U subotu 1. avgusta od 12.00 biće organizovano vođenje kroz izložbu.

***

Radno vreme svih prostora je svakog dana od 12.00 do 20.00, osim nedeljom kad su prostori zatvoreni. (danubeogradu.rs)

KCB - nove izložbe: Sophy Rickett, Observation 123, bromide print, 1997 2013
Sophy Rickett, Observation 123, bromide print, 1997 2013

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.