Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » King Khan & The Shrines u Beogradu
King Khan & The Shrines

King Khan & The Shrines u Beogradu

U utorak, 4. avgusta od 20.00, u KC Grad nastupa nemački bend King Khan & The Shrines.

Na modernoj garažnoj sceni ima dosta dobrih bendova čiji živi nastupi ostavljaju posetioce bez daha. Ipak, mnogi će se složiti da je jedan od najubojitijih koncerata koji se može pogledati upravo koncert King Khan & The Shrines, bend koji već deceniju i po snima albume samog vrha garažnog roka i izvodi iste još sjajnije uživo.

King Khan (pravo ime Arish Ahmad Khan) počeo je karijeru sredinom 90-tih u vrlo dobrom montrealskom sastavu The Spaceshits. Tokom prve evropske turneje 1999. Khan, tada 22-godišnjak, ostaje u Berlinu i ne vraća se sa ostatkom ekipe u Kanadu.

U nemačkoj prestonici formira novi sastav King Khan & The Sensitive Shrines koji će kasnije skratiti ime na ovo pod kojim su danas poznati. S obzirom da se radi o devetočlanoj postavi: tri duvača, perkusionista, bubnjar, gitarista, basista, klavijaturista i King Khan kao frontmen na vokalu i povremeno drugoj gitari, jasno je da se radi o prilično komplikovanijoj zvučnoj slici od uobičajene garažne postave.

King Khan & The Shrines sviraju brutalno žestoki soul, rhythm & blues i funk obogaćujući zvuk vrsnim psihodeličnim deonicama i to ih čini ne samo izuzetnim, već i jedinstvenim psihodeličnim soul big bendom.

The Supreme Genius Of King Khan and The Shrines

Prvi album „Three Hairs and You’re Mine“ snimili su u čuvenom Toe Rag studiju u Londonu, a objavljen je 2001. za jednu od najboljih evropskih etiketa kad je garažni rok u pitanju, Voodoo Rhythm Records. Tri godine potom izlazi „Mr. Natural“ za Hazelwood Records. U međuvremenu objavljuju i pregršt manjih vinilnih formata (10“, singlice, split album sa The Dirtbombs „Billiards at Nine Thirty“…), a ozbiljan proboj dešava se 2007. posle ploče „What Is?!“. Vice 2008. sastavlja kompilaciju pod nazivom „The Supreme Genius Of King Khan and The Shrines“ i ove dve ploče uz redovne turneje po Evropi i Severnoj Americi čine da se glas o divljoj devetorki čuje još dalje, te su koncerti često rasprodati, a isto važi i za tiraže ploča.

Inače, sam Khan pored ovog paralelno ima bar još jedan regularni bend sa kojim je krčio put ka slavi, a radi se o The King Khan & BBQ Show, dvojcu gde svira i peva sa svojim starim pajtašem iz The Spaceshits Markom Sultanom aka BBQ.

Osim toga, njih dvojica su ključni deo all-star garažne postave Almighty Defenders koju pored Sultana i Khana čine i kompletni The Black Lips. Obaveze van matičnog benda rezultiraju retkim albumima King Khan & The Shrines. Od „What Is?!“ do sledećeg i za sada poslednjeg „Idle No More“ prošlo je skoro šest godina, ali se čekanje isplatilo budući da se ploča prodaje daleko bolje od prethodnih, da zbog iste bend ima pozive da svira praktično bar dve turneje godišnje, te da je album objavljen za vrlo cenjenu američku etiketu Merge Records.

Popularnost novog albuma i rastuća grupa fanova omogućila je da se bend napokon pojavi uživo i u Srbiji. Jedan od najharizmatičnijih frontmena današnjice, svakako broj 1 kad je garažni rok u pitanju, bludni sin Jamesa Browna, Littlea Richarda, Screamin Jay Hawkinsa, Funkadelic i The Sun Ra Arkestra – King Khan – po prvi put u Beogradu izvodi zadivljujući nastup sa pratećim bendom The Shrines u utorak, 4. avgusta u klubu Kulturnog centra Grad!

Karte su u pretprodaji u Pinball Wizard Records prodavnici i na šanku KC Grad: do kraja jula 1.800 RSD, a od 1. avgusta 2000 RSD. (danubeogradu.rs)