Naslovna » Izlasci » Festivali » Lekalizacija Srbije, 7. jula na Miksalištu
Lekalizacija Srbije

Lekalizacija Srbije, 7. jula na Miksalištu

Celodnevni festival i javna debata Lekalizacija Srbije biće održana na Miksalištu, 7. jula od 16.00.

Predstaviće se proizvođači i prerađivači industrijske konoplje, iz zemlje i regiona. Na štandovima će posetioci moći da vide raznovresne kozmetičke, zdravstvene, upotrebne i prehrambene proizvode od konoplje i saznaće o njenim kvalitetima i širokoj primeni.

Učesnici bazara su „Svet konoplje“, Zdravi proizvodi „Ivić“, „Zla zla“shop, „Florient“ iz Srbije, „Ekstravagandža“, „Green Good“ iz Slovenije, a lista učesnika se i dalje širi.

Od 19.00 biće otvorena javna debata „Medicinski kanabis – da ili ne?“ sa podsloganom „Javno kaži i dokaži!“.

„Nije dokazano“ – nije izgovor

Poznato je da je po prijemu Zahteva za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe formirana Radna grupa Ministarstva zdravlja, sastavljena od relevantnih profesionalaca iz raznih, sa ovom temom povezanih sektora. Konkretan predlog podržan činjenicama iz medicinskog, naučnog i pravnog iskustva drugih zemalja još ne postoji.

Podsetimo se, medicinski kanabis legalizovan je u Holandiji, Češkoj, Kanadi, SAD, Portugaliji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Izraelu, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, itd. „Nije dokazano“ ne može više da bude izgovor. Lista zemalja koje su prihvatile dokaze i legalizovale kanabis to potvrdjuje.

Učešće u debati potvrdili su prof. dr Slavica Đukic Dejanović, bivša ministarka zdravlja, dr Milan Savić, neurolog, direktor bolnice „Sveti Sava“, košarkaška legenda Žarko Paspalj, slikarka Biljana Cincarević, dr Predrag Nikolić, klinički farmakolog, Antonije Kovačević, novinar, Đuro Čepić, advokat, a pozvani su i svi članovi Radne grupe, koji su prihvatili odgovornost da se u ime države i svih nas bave ovom temom te stoga imaju idealnu priliku, a i obavezu prema građanima da svoj stav javno iznesu i argumentuju u otvorenom dijalogu sa drugim stručnjacima. Očekujemo i goste iz inostranstva, kao i prisustvo i učešće velikog broja lekara i pacijenata, javnih ličnosti i medija.

Organizatori se nadaju da će se odazvati svi članovi Radne grupe Ministarstva zdravlja, kao i da će se razrešiti ključne dileme i prezentovati mnoge činjenice o medicinskom kanabisu.

Poslušajmo šta lekari jedni drugima govore na ovu temu kao argumente za i protiv. Jedinstvena prilika za sve nas da i sami donesemo mišljenje o ovoj temi, da čujemo obe strane ravnopravno!

Javna debata traje od 19.00 do 22.00, a potom će posetioci moći da uživaju uz vrhunsku svirku muzičara i frontmena naših najpoznatijih bendova koji će pojedinačno i zajedno na bini dati podršku „Lekalizaciji Srbije“ svirkom do ponoći. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.