Naslovna » Izlasci » Izložbe » Leto u muzeju: Istorijski muzej Srbije
Istorijski muzej Srbije

Leto u muzeju: Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije i tokom leta imaće atraktivne izložbe na Trgu Nikole Pašića 11 i u Konaku kneza Miloša u Topčideru, a svakog utorka ulaz je besplatan.

Izložbe na Trgu

U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića do 13. jula, posetioci imaju priliku da vide izložbu „Poslednje odredište Aušvic“, koja predstavlja rezultate višegodišnjeg istraživanja za pripremu nove stalne postavke Republike Srbije u Državnom muzeju Aušvic- Birkenau.

Izložba ponovo podseća na stradanje u Aušvicu – fabrici smrti, u kojoj je ubijeno i umrlo više od milion i sto hiljada ljudi i pred mlade generacije, nedovoljno upoznate sa tragedijom ovog mesta, iznosi veličinu stradanja i žrtava Aušvica, kao i logora otvaranih na teritoriji Srbije i Jugoslavije.

Izložba predstavlja pokušaj da se javnost Srbije uvede u složeni dijalog sa prošlošću preispitivanjem uloge posmatrača zločina i onih koji su ga marginalizovali u sadašnjosti.

U posebnom delu galerije na Trgu Nikole Pašića do 15. avgusta je postavljena i izložba „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“, autorke više kustoskinje Zorice Janković.

Izložba daje doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka. Postavka obuhvata više od 300 predmeta, pre svega fotografija Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečke iz novina, lične dokumente i predmete, koje je gospodin Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar zaostavštine kraljice Natalije, decenijama marljivo prikupljao i nedavno poklonio Istorijskom muzeju Srbije.

Izloženi materijal, izuzetne vrednosti, po prvi put se prezentuje domaćoj javnosti i predstavlja svojevrsni prikaz kraljičinog života, kao i dokaz statusa njihovih nekadašnjih vlasnika i njihovih prijateljskih odnosno rodbinskih veza sa kraljicom Natalijom.

Konak kneza Miloša
Konak kneza Miloša

Izložbe na Topčideru

U Konaku kneza Miloša u Topčideru pored stalne postavke zainteresovani posetioci do kraja godine mogu da vide izložbu „Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša“, otvorenu povodom dvestote godišnjice Drugog srpskog ustanka, koja na jedinstven, uzbudljiv i nesvakidašnji način, u formi stripa, oživljava scene iz jednog od najznačajnijih perioda moderne srpske istorije.

Iako je strip i dalje popularan medij, a događaji inspirativni za strip-stvaralaštvo, oni se po prvi put na ovaj način prikazuju u muzejskom prostoru.

Posebnu draž postavci daju autentični predmeti iz ovog perioda, koji prate priču.

Goran Đukić Gorski, strip-crtač, crta priče beskrajno studiozno. Samouveren u masovnim scenama, sa neverovatnim okom za detalje, prosto primorava posetioca da se posle pročitane priče vraća na pojedinačne kadrove u kojima se može uživati kao u najboljim ilustracijama.

Autori izložbe kustosi Izabela Martinov Tomović, Borislav Korica, Vladimir Merenik i Boško Ljubojević, između ostalog, želeli su da popularizuju i oplemene ovu likovno-narativnu formu, a ujedno i da, kroz za muzejsku izložbu neobičan medij, prikažu poznate događaje u svim njihovim kompleksnostima.

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša obuhvata šest ambijentalnih izlagačkih celina pod nazivom „Život u Srbiji u 19. veku“ (u prizemlju) i postavku „Miloš Obrenović– dinastija, istorija, mit“ (na spratu).

Postavka u prizemlju prikazuje promene u načinu života u Srbiji u 19. veku (u kulturi ishrane i stanovanja, negovanju tela, odevanju itd), uticaje vekovnog života u okvirima Osmanskog carstva na pomenute sfere života, ali i postepeno prihvatanje evropskih dostignuća i trendova.

Izložba na spratu Konaka kneza Miloša je posvećena tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije: svakog dana od 12.00 do 20.00, osim ponedeljka. Radno vreme Konaka kneza Miloša: svakog dana od 10.00 do 17.00, osim ponedeljka. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.