Naslovna » Izlasci » Pozorište » Mikser teatar: Dve letnje premijere
Vlada Aleksić
Vlada Aleksić

Mikser teatar: Dve letnje premijere

Tokom avgusta Mikser teatar će bti mesto za nove dve pozorišne premijere.

Posle nagrađivanog „Dogvila“ Kokana Mladenovića, „Gladi“ Andreja Nosova i mjuzikla „Braća Bluzeri“ na Miksalištu (Mostarska 5) publika će moći da vidi dramu „Ja ili neko drugi“ i nesvakidašnju predstavu „What the Fuck are We Doing Here?“.

Ja ili neko drugi

U kompletnoj produkciji Mikser House-a, 7. avgusta će biti održana premijera drame „Ja ili neko drugi“ Maje Pelević i Jelene Bogavac, sa odličnom glumačkom podelom – Jovana Stipić, Aleksandra Janković, Vlada Aleksić, Miloš Vlalukin. Ulaznice za premijeru mogu da se nabave na svim prodajnim mestima GigsTixa po ceni od 600 RSD.

Drama je inspirisana istinitim događajem – kidnapovanjem i oslobađanjem austrijske devojčice Nataše Kampuš. To je poslužilo kao okidač za pisanje priče koja ispituje koncept slobode u savremenom životu koji, u velikoj meri, pokreću i kontrolišu mediji. Sa jedne strane, drama prati odnos između devojčice i otmičara, a sa druge kako mediji uzurpiraju sav privatni i javni prostor.

Drama se takođe dotiče i pojma podeljenog identiteta, izraženog u naslovu predstave, odnosno u dilemi: ja ili neko drugi. Kada heroina predstave, posle deset godina zatočeništva, konačno biva oslobođena, ona biva uvučena u snažnu i moćnu medijsku i javnu mrežu.

Paradoksalno, onog momenta kada konačno dobija svoju slobodu, njen život postaje vlasništvo medija, stoga je ključno pitanje koje predstava postavlja to da li pojedinac može istinski da bude slobodan kada ga novi otmičari čekaju iza ugla.

Maja Maletković
Maja Maletković

What the Fuck are We Doing Here?

Krajem meseca, 25. avgusta, sledi premijera predstave Maje Maletković (Volvo kamioni, Atelje 212), vrlo provokativnog naziva „What the Fuck are We Doing Here?“.

Predstava se igra na engleskom jeziku i bavi se fenomenom „odliva mozgova“, polazeći od statistike da je skoro 200.000 mladih do 30 godina u Srbiji nezaposleno i da smo prva zemlja u regionu a druga na planeti po broju mladih i obrazovanih koji se bespovratno sele u inostranstvo. Predstava otvara teme perspektive i očekivanja mladih u Srbiji, emigracije, ksenofobije, identiteta i predrasuda u srpskom društvu.

Autorski tim, na osnovu čijih ispovesti se gradi predstava, a koji ujedno i izvodi predstavu, čine: Maja Maletković (reditelj), Katarina Janković (dramaturg), Dunja Sabljić (vizuelni identitet), Bojan Musulin (autor muzike i dizajn zvuka) i Željko Maksimović (glumac). Karte će uskoro biti puštene u prodaju, a biće dostupne na svim prodajnim mestima GigsTixa.

***
Mikser Teatar uveliko radi i na još novih pozorišnih projekata i za jesen priprema još ekskluzivnih premijera. (danubeogradu.rs)