Mostovi Beograda
Naslovna » BG svaštara » Mostovi Beograda

Mostovi Beograda

Mostovi Beograda i jesu i nisu za ponos. Očigledno je da ih ima malo pogotovo na Dunavu.

Stanje na većini mostova ponekad je čak i zabrinjavajuće, pogotovo kad je u pitanju najosetljiviji – Pančevački most. U prošlosti su rušeni pa su nicali novi, zovu se ovako ili onako, građeni su od različitih materijala.

Prvi most je izgrađen, naravno, na Savi još u petom veku. Uskoro ćemo objaviti poduže tekstove o svakom mostu ponaosob, ovo je samo kratki pregled prestoničkih mostova…

Mostovi Beograda na Dunavu

Pančevački most (foto: Mihajlo Andjelković)
Pančevački most (foto: Mihajlo Anđelković)

Pančevački most je dugo bio jedini na Dunavu. Most kralja Petra Drugog iz 1935. godine prva je digla u vazduh upravo kraljeva vojska šest godina kasnije, kako bi sprečila napredovanje nemačke armije. Od 1946. godine obnovljen most je ponovo u upotrebi za drumski i železnički saobraćaj.

Danas je uglavnom poznat po čestim gužvama i stalnim popravkama.

Pupinov most - otvaranje
Pupinov most – otvaranje

Pupinov most povezuje Zemun i Borču. Otvoren je 18. decembra 2014, a građen je tri godine. Dugačak je 1.482 metra, širok 29,1 metar i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i

Već je postao poznat po pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane koje se u nekom trenutku prekidaju… i pešaci i biciklisti kao jedini izbor imaju pešačenje i vožnju po kolovozu.

Mostovi Beograda na Savi

Mostovi Beograda - Gazela
Gazela (foto: Bojan Aleksić)

Gazela je u saobraćaj puštena 1970. godine, pod imenom koje joj je dao akademik Đorđe Lazarević, poznati stručnjak u oblasti betonskih konstrukcija. Najprometniji beogradski most sa šest saobraćajnih traka imao je atraktivno testiranje. Pre prvih vozila mostom je prošla kolona vojnih kamiona natovarenih šljunkom i transportera za balističke rakete, a na mostu su, dok su se oni kretali, stajali gradonačelnik Branko Pešić i glavni projektant, profesor Građevinskog fakulteta Milan Đurić.

Ivana Šantić - Brankov most
Brankov most (foto: Ivana Šantić)

Brankov most nastavak je Brankove ulice, koja nosi ime po pesniku Branku Radičeviću. Podignut je 1956. godine na mestu gde se između dva rata nalazio Most kralja Aleksandra I Karađorđevića, sa stubovima u srpsko-vizantijskom stilu i čeličnim užadima, srušen na početku rata. Kako je Nemcima posle osvajanja Beograda nedostatak mosta na ovom mestu predstavljao problem, 1942. godine su dopremili i montirali današnji Savski most, kojim je od 1984. godine krenuo i tramvajski saobraćaj.

Mostovi Beograda - Most na Adi
Most na Adi

Most na Adi svečano je otvoren 1. januara 2012. godine. Jedan od novih simbola Beograda, most sa kosim zategama i pilonom visokim 200 metara iznad Ade Ciganlije, delo je slovenačkog tima – konstruktora Viktora Markelja i arhitekte Petera Gabrijelčiča. Most ima šest saobraćajnih traka, prostor za koloseke budućeg metroa i dve pešačko-biciklističke staze.

Mostovi Beograda - Stari savski most
Stari savski most (foto: Bojan Aleksić)

Savski most je najmanji most u Beogradu, a pored putnog saobraćaja preko njega prelaze i tramvaji.

Mostovi Beograda - Stari železnički most
Stari železnički most (foto: Bojan Aleksić)

Stari železnički most izgrađen je u okviru ratne reparacije neposredno posle Drugog svetskog rata, a Novi železnički most premošćava Savu od 1979. godine.

Mostovi Beograda - Novi železnički most
Novi železnički most (foto: Bojan Aleksić)
Mostovi Beograda - Most Obrenovac Surčin
Most Obrenovac Surčin

Ova kratka priča o beogradskim mostovima ne bi bila kompletna bez drumskog i železničkog mosta kod Ostružnice, koji pomažu da drugi beogradski mostovi budu manje opterećeni. Za kraj da pomenemo i most Obrenovac – Surčin koji je kao deo „Sremske gazele“ otvoren 1. decembra 2011. (danubeogradu.rs)

Mostovi Beograda