Naslovna » Izlasci » Festivali » Musicology – potpuno drugačiji muzički festival
Musicology - Gregory Porter

Musicology – potpuno drugačiji muzički festival

Musicology festival biće održan po drugi put ovog leta, od 23. do 26. jula. The Brand New Heavies, Gregory Porter i Liv Warfied sa Prince-ovim New Power Generation, obeležiće ovo leto na Kalemegdanu.

Musicology je ove godine znatno porastao programski, po broju posetilaca koji se očekuju, veličini festivalskog prostora i ono što je najbitnije, kada je kvalitet i popularnost izvođača u pitanju. O tome najbolje govore muzičke zvezde koje će prodefilovati drugim po redu Musicology festivalom.

Duško Gojković, trubač, kompozitor, aranžer i bendlider – istinska legenda ne samo srpskog i jugoslovenskog džeza nego sigurno najuspešniji, najpoznatiji i najpriznatiji muzičar sa prostora Balkana, sa svojim bendom Belgrade Summit Octet, simbolično će otvoriti drugo izdanje Musicology festivala. Ovaj pionir fuzije džeza sa elementima balkanskog foklora, sa pune 84 godine, i dalje je u vrhunskoj formi i kao izvođač i kao autor.

Posle ovog spektakularnog otvaranja, publika će imati priliku da uživa uz francusku atrakciju Electro Deluxe. Ovih sedam najtraženijih muzičara na francuskoj muzičkoj sceni evoluirali su od elektro-jazz pionira do energetskog koktela prljavog ali stilizovanog soula i fanka.

Nestvarno dobro…

Glavne zvezde druge večeri festivala su britanski pioniri esid džeza, The Brand New Heavies, muzička institucija čiji je jedinstveni spoj džez, fank i soul pravaca zapalio prvo britansku, a odmah potom i svetsku muzičku scenu, na kojoj sad postoje već više od dve decenije. The Brand New Heavies su odgovorni za neke od najvećih R&B / soul hitova, izbacivši 16 Top 40 singlova, uključujući „Dream on Dreamer“ i „You’ve Got A Friend“.

Imaju više od dva miliona prodatih primeraka svojih albuma. Publiku će pred nastup Londonaca zagrejati jedan od najpopularnijih i najperspektivnijih domaćih mladih bendova – Ničim izazvan.

Liv Warfield i New Power Generation Horns, nastupiće 25. jula na Kalemegdanu. Ako vam ova nova zvezda zvuči nestvarno dobro, nemojte se čuditi, učila je od najboljih.

Njen mentor je, ni manje ni više, nego legendarni Prince, tvorac nekih od najvećih hitova ikada. Prince je njenom novom albumu dao i autorski i producenski pečat. Takođe, duvačka sekcija benda Liv Warfield, kao i sama Liv, stalni su članovi New Power Generation. Izronivši iz zvezdane prašine, Liv se pojavila na muzičkoj sceni, učvrstivši svoje mesto kao legenda ovog vremena.

Pod uticajem muzičkih junakinja kao što su Nina Simone, Sade, Etta James, Tina Turner i Mary J. Blige, Liv ipak donosi unikatan zvuk, pun soula.

Musicology - Liv Warfied
Musicology – Liv Warfied

Istinski džez

Gregory Porter, američki pevač, kantautor, glumac i dobitnik prestižne nagrade Grammy 2014. godine za najbolji vokalni džez album, zatvoriće drugi po redu Musicology festival 26. jula i prvi put se predstaviti našoj publici.

Gregory je jedan od onih istinskih džez glasova koji klize niz vaše uvo direktvo u dušu, poput meda. Sa korenima u gospelu, Gregory je poznat po tome što upravo poseduje sposobnost gospel pevača da publiku uvuče u svoj nasup i povede ih na putovanje. Ipak, svoj žanr opisuje kao hibridni džez, prožet i soulom, popom i gorepomenutim gospelom.

Osim unikatnog vokala kojim iznosi najrazličitije emocije, Gregory Porter je postao prepoznatljiv po tome što se uvek pojavljuje sa kapom, prilagođenom baš za njega, koju naziva svojim „sigurnim ćebencetom“.

Naš najcenjeniji predstavnik hiphop scene, Marčelo, nastupiće na Musicology festivalu pred Liv Warfield u potpuno drugačijem sastavu, sa svojim džez bendom, Napeti Quintet i još jednom svojom originalnošću i snažnim tekstovima sa porukom oduševiti posetioce festivala.

Već prvim izdanjem Musicology festivala, otkriven je neki drugačiji Beograd, onaj koji možda nije dovoljno vidljiv. Iznikla je publika, čiji je ukus i senzibilitet marginalizovan i koja se ponovo pojavila sa svojim potrebama za kvalitetnim muzičkim događajima. Ta zahtevna i novoslobođena publika, koja smelo traži zadovoljstvo istraživanjem van preovlađujućeg kulturnog miljea, pratiće Musicology festival i ove godine. (danubeogradu.rs)

Program

Četvrtak, 23. jul
21.00… Duško Gojković & Belgrade Summit Octet
22.30… Electro Deluxe (FR)
00.15… DJ GroovyMan funky set

Petak, 24. jul
21.00… Ničim izazvan
22.30… The Brand New Heavies (GB)
00.15… El Jazzyra

Subota, 25. jul
21.00… Marčelo & Napeti quintet
22.30… Liv Warfield & New Power Generation Hornz (USA)
00.15… St. Louis band

Nedelja, 26. jul
21.00… QZAMA quartet
22.30… Gregory Porter (USA)
00.15… DJ Milić + QZAMA quartet jam session

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.